Mis põhjustab pühadejärgset masendust ja kuidas sellest hoiduda?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kingid on lahti pakitud, toidukooma hakkab taanduma, pühadepildid on Instagramis ära avaldatud. Pärast seda, kui jõuluehted on kokku korjatud ja viimased peod peetud, võid korraga tunda tühjust ja ebameeldivaid tundeid. Talvemasendus ongi enamasti kõige suurem pärast pidudehooaja lõppu.

USAs Colorados töötava kliinilise psühholoogi Brett Kennedy sõnul teevad pühad küll palju rõõmu, aga nendega kaasneb ka paratamatult palju stressi ja ootusi, mis koormavad aju, selgitab ta portaalis Greatist. Päevi või koguni nädalaid tuleb tavapärasest rohkem suhelda, tööl otsi kokku tõmmata, kingitusi osta, süüa teha, külalisi vastu võtta, reisida ja ringi sõita. Kõik see võimendab stressi ning jätab vähe ruumi enese eest hoolitsemiseks, trenniks või meditatsiooniks.

Siis, kui ühtäkki on kõik läbi, kukub maailm justkui kokku. Tekib kurnatus, mis vähendab motivatsiooni trenni teha või kuhjunud kirjadele vastata ning keha on ülesöömisest ja joomisest uimane. Selle ennetamiseks või vähemalt leevendamiseks saab õnneks veel midagi ära teha.

Pidev ühendus

Inimesed kujutavad ette, et pärast pühi on nad puhanud ja värsked. Paraku on tänapäeval e-kirjad ja sõnumid igal hetkel ja igal pool kättesaadavad ning pühad ei tähenda alati puhkamist. Paljud inimesed teevad tööd ka puhkehetkedel või kui ei teegi, siis lihtsalt muretsevad selle pärast, mis neid tööle naastes ees ootab. See suurendab pühadejärgset pettumust, sest vaimuenergia taastumiseks ei jäänud piisavalt aega.

Isegi siis, kui sa ei loe töökirju, võib tehnoloogia sind kurnata, sest sotsiaalmeedias enda teistega võrdlemine tekitab kadedust ja võib suurendada ärevust. Kõige parem oleks see, kui saaksid pühadeajal seadmetest võimalikult eemale hoida ja mitte veeta liialt palju aega sotsiaalmeedias. Ole teadlikult mitu tundi nutiseadmetest vaba, mine õue jalutama või helista sõbrale, mediteeri.

Ülesöömine

Pühade ajal on loomulik, et süüakse palju ja igasugu erinevaid asju. Tihti peale minnakse aga söömasööstudega täiesti liiale, sest tuntakse survet kõiki erinevaid asju proovida või lüüakse lihtsalt käega mõeldes, et pühade ajal võib.

Sellele võivad järgneda süümepiinad ja ebameeldivad füüsilised tundmused, kuna insuliinitaseme suurele tõusule järgneb järsk veresuhkur langus. See tekitab väsimust, ärritust, tujukõikumisi ja uut magusaisu. Mitu päeva järjest magusat süües võibki tekkida suurem magusaisu ning sa ei oska enam puu- ja köögivilju nii kõrgelt hinnata kui varem.

Halb toitumine võib nõrgestada immuunsust, mis omakorda mõjub vaimse ja füüsilise stressorina. Selle vastu aitab süües teadlik valik eelistada värskeid ja tervislikke toitusid ning vältida iga päeva ainult pidusöökide söömist.

Enesepiitsutamine

Ole kannatlik ja anna endale asu. Pärast pikka aega kestnud halba söömist, trenni vältimist ja pidutsemist läheb veidi aega, enne kui saad end jälle joonele. Kohanda oma rutiini vastavalt võimalustele ja ära hakka end kohe takka piitsutama, et kõiki kohustusi ruttu kaelast saada. Kui ootused on liiga kõrged, on ka pettumus seda suurem.

Kui sa oled kogu aeg maiasmokk olnud ja trenni pole teinud, ei maksa eeldada, et sa uuest aastast kohe sportlikuks hakkad ja suudad karmi toitumisplaani järgida. Kui tahad kaalust maha võtta, siis ei ole hea end väga karmilt piirata, sest nii tekivad tagasilöögid ja eesmärk tundub liialt kauge, et see motiveeriks edasi tegutsema. Esialgu piisab juba sellest, kui lisad oma tavatoidule salati või köögivilju, mis seni oled vältinud. Nii sööd loomulikult vähem muud kraami, aga ei tunne, et oleksid end piiranud.

Tühi kalender

Tuju võib uue aasta alguses langeda ka seetõttu, et detsembris oli palju üritusi, kuid jaanuar on pikk ja külm ning raha on otsas. Püüa omale ka jaanuariks tegevusi planeerida, et sul oleks midagi lõbusat, mida oodata. Kui midagi muud pähe ei tule, korralda ise üks pidu, kuhu kutsu oma lemmikinimesed meelt lahutama. Las igaüks võtab ise oma suupisted kaasa, et sa ei peaks rohkem kulu tegema. Mine talvematkale, välja sööma, massaaži või kinno.

Pärast aastavahetust läheb argirutiin jälle edasi ja nii mõnigi kogeb tujulangust või isegi suurt masendust. Võtab aega, enne kui tunned end jälle tavapäraselt, mistõttu ei maksa omale liiga suuri ootusi püstitada. Planeeri omale lõõgastavaid tegevusi ja ära unustada puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles