Loore Linnu elu mängureeglid: üks maagiline tegevus, mis muudab su elu täielikult

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Praegu, talvise pööripäeva järel ja jõulude eel, aasta pimedaimal ajal, kus valgust ja sära annavad jõulutuled, on kohane meenutada, et just nüüd on õige alustada, kui ei ole veel alustanud – südamest tuleva tänamisega. Tänu muudab maailma, olen selles veendunud.

Üks esimesi sõnu, mille väike laps ära õpib, on aitäh. See väike sõna on tegelikult palju suurem kui pealt paistab, sellest algab arusaamine, et kui midagi saad, siis ütled vastu oma tänu. Kahjuks aga jääb sageli inimestel üldse viisakusest puudu, või ei pöörata sellele eriti tähelepanu, tean, et on kodusid, kus lapsi tänama ei õpetatagi. Aga siis asub õpetama elu, sest tänamise tähendus on palju sügavam kui oskame arvata. Tänulikkus on tunne, millega käib kaasas rõõm ja saamine, mitte kaotus ja ebaõnn.

See, et me siin ja praegu oleme ja elame, just sellistena ja sellega, kes me oleme ja mis meil on, on tegelikult ju suur õnn ja ime, sest elamine on ainukordne võimalus kogeda seda maailma. Just nüüd, talvisel pööripäeval on kohane meenutada, et neid, kellele võlgneme tänu nii paljude asjade eest meie elus, on palju.

Minu jutt siin ei ole määratud nendele, kellele tänamine on igapäevane ja harjumuslik, kes teavad, mis on õhtune tänupalve ja tänu meie igapäevase leiva eest.

Kirjutan pigem mõeldes neile, kelle ellu tänutunne ei kuulu ja tänamine tundub võõras.

Tänamisest on kirjutatud raamatuid ja kirjutajad väidavad, et selles õiges tänamises peitub maagia, mis avab kõik uksed. Kes poleks kuulnud väljendit: «Kellel on, sellele antakse ja kellel pole, võetakse viimanegi ära.» Aga mispärast «võetakse ära»? Ja miks «antakse juurde»? Aga sellepärast, et see, kellel on tänulikkust, sellele antakse, aga see, kellel pole tänulikkust olnud, kes pole osanud tänada vähesegi eest, see midagi juurde ei saa, see on kasvatanud vaesust.

Kui me võtame midagi vastu ilma tänamata, siis võtame ära iseendalt. Kui miski tuleb meie ellu iseenesestmõistetavana, siis me lõikame ära suurema külluse ja õnnetunde võimaluse. Tänamine on selline maagiline asi, mis suurendab headust, küllust ja rõõmu. Mis ma öelda tahan: kui mõtiskleda tänamisest, siis esmapilgul lihtne teema osutub sügavamaks.

Tänamist võib ja saab harjutada ja teha sellest oma rituaal, ning uskuge mind, et nagu ka paljude elu enne mind, võib ka teie elu võib maagiliselt muutuda. Seega väike tänusõna on tegelikult maagilise tähendusega, mis muudab elu nagu muinasjutus, võluväel. Miks mitte uskuda seda ja alustada just nüüd ja praegu, imelisel jõuluajal, kus liiguvad päkapikud, haldjad ja lendavad ringi jõuluvanad põhjapõtrade ja reega?

Tänulikkuse väe ülistamine ja kasutamine on pärit mitme tuhande aasta tagusest ajast, inimkonna esimestest ülestähendustest, läbi kõigi tsivilisatsioonide ja kultuuride, kõikide religioonide tuumaks on tänulikkus. Kogu maakera põlisrahvaste traditsioonides on olemas tänurituaalid. Kõik suured mõtlejad ajaloo vältel on osanud tänada selle eest, mis neil jagada on ja tänada neid, kellelt nad on midagi saanud, kes on nende heaks töötanud, abistanud, toetanud.

Ma usun, et paljude jaoks on tänamine lihtne. See tunne, et oled tänanud, tekitab soojust, on hea. Aga kindlasti on neid, kes ei ole seda oma argiellu toonud. Siis tuleks natukene harjutada, ja veel rohkem harjutada – tänan, et olemas olen!

Kõigepealt püüa üles lugeda need asjad, mis sul elus on hästi, need õnnistused, mida oled elus saanud. See on väga võimas harjutus, sest sa hakkad nägema tõeliselt seda, mis või kes su elus praegu on, millega oled rahul. Ja tänama selle eest. Tänamisega käib kaasas rõõm, ära unusta, mitte viha ja vimm. Sa vabastad ennast otsekohe kõigest negatiivsest, mis enam paljuneda ei saa, kui loed kokku head asjad oma elus. Vastasel korral, kui loed kokku kõik negatiivse, hakkab paljunema negatiivne, mitte hea. Kui kritiseerid ja vihkad, siis paljuneb negatiivsus, mitte headus ja õnnistus.

Kui sul on väga vähe raha, siis täna seda raha, et ta sul on, ja usu – imede ime, sulle hakkab seda juurde tulema. Iga mõte sellest, et mul pole küllaldaselt raha, näitab, et sul pole olnud küllaldaselt tänumeelt. Lapsepõlves polnud sul üldse mingit raha, seega said sa kõik tasuta! Kui hakkad mõtlema sellest, et keegi tegi sul lapsepõlves nii palju su heaks, ja tänad südamest selle sinule kulutatud raha eest, toimub maagiline ümberhäälestus ja sa hakkad saama juurde, su rahapuudus kaob.

Tänan kogu raha eest, mida mulle elu jooksul on antud!

Tervisest mõeldakse tavaliselt alles siis, kui ta kipub käest minema. Kas poleks väärt tänada oma keha terve olemise eest, silmi, et nad näevad, jalgu, et nad kõnnivad, südant, et ta lööb ega väsi. Tänumeeles oma tervisest mõeldes suureneb terve olemise väärtus veelgi.

Tervis on kingitus, mis hoiab mind elus – tänan selle eest!

Kui elus on mingi suur probleem või lahendamata olukord, siis võiks võtta vastu väljakutse ja leida sellega seoses ka mõnigi positiivne asi. Ja asuda selle eest tänama. Asuda tänama kõige muu eest, mis on hästi. See on raske, kuid selles on valguskiir. Näiteks kui inimene on töötu ja asub selle eest tänama, siis tõmbab see külge ootamatuid lahendusi. Töötule aga võib positiivne olla see, et tal näiteks on rohkem aega perekonna jaoks ja kodus asjad paremini korras.

Isegi kui kõik on halvasti, tänada saab ikkagi väga paljude asjade eest, kui väheke süveneda.

Just nüüd, pööripäeval ja jõulude eel ärkavad ellu imed ja tähed langevad maa peale. Miks mitte uskuda, et tänutunne on põhjustanud need imed ja nende märkamise?

Me peaksime õppima südamest tänama inimesi, kelleta meid siin maakeral olemas ei oleks. Olgu nad meie rahus puhkavad esivanemad, elus vanavanemad, vanemad. Täna oma lähedasi, oma sugulasi, lapsi, et nad olemas on. Sugupuu toitmine tänutundega teeb imet – paranevad haavad ja vanad mälestused muutuvad uueks ja säravaks. Tänamisega tuleb hinge kergus, silmi kerkivad pisarad. Me täname neid, kes on meile elu andnud. Me täname oma juuri. Sest tänamisega ei saa koos käia vihkamist ega vimma, tänamine on andestamine ja andekspalumine. Kui on väga valusaid mälestusi, siis täna õppetundide eest. Ja kõige muu eest, mis siiski oli hästi.

Iga inimene sinu elus praegu on väärt, et teda tänada. Võta aega, täna kasvõi mõttes neid, kes on sulle olulised, ja mõtle ka, miks. Mida paremini sa sõnastad selle, miks, seda sügavam on tänutunne. Seegi on osa suhtemaagiast, mis muudab elu.

Täna neid, kes sind igapäevaelus teenivad ja sinu heaks töötavad, tee nii, et nende silmisse tuleks sära. Täna kassapidajat, koristajat, teenindajat, ettekandjat. Täna neid, sest nad panustavad oma energiat sinu heaks. Üks lihtne soe tänu muudab päeva ilusaks ja veel enam, igal teol on vastumõju, see tuleb sulle tagasi!

Tänada võib kõikide asjade eest oma elus, see ei maksa midagi, aga imed ei lase ennast oodata.

Alusta väikestest asjadest ja su küllus kasvab. Ainult mõtlemine sellest, mille eest mul tänada oleks, avab ukse uutmoodi ellu. Kui sul on mõni unistus, siis täna selle täitumise eest juba ette, on imede aeg ja soovid võivad täituda. Alusta juba täna!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles