Kuidas aru saada, kas emadus on ikka sinu jaoks?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Psühhoterapeut Ann Davidman on kirjutanud raamatu: «Emadus – kas see on mulle?» Teose eesmärk on aidata läbi 12-nädalase programmi naistel selgusele jõuda, kas emaks saamine ja olemine on nende jaoks või mitte.

Umbes viiskümmend aastat tagasi oli igati loomulik, et kõik naised soovivad ja saavad emaks vaatamata sellele, kas nad seda tegelikult tahavad või mitte, vahendab Daily Mail. Tänapäeval on asjad mõnevõrra muutunud ja naised saavad ise otsustada, üldjuhul ilma ühiskonna halvakspanuta, kas nad soovivad lapsi või ei.

Kuid mida teha siis, kui sa ei ole päris kindel, kas tahad emaks saada või mitte?

Esimene asi, mida raamatu autor rõhutab on kõrvalistele faktoritele keskendumine. Ehk ära lase ennast mõjutada liiga palju oma rahalisest olukorrast või sellest, kui kaua sa oled oma partneriga koos olnud. Sellised faktorid ainult n-ö «hägustavad vett». Loomulikult on oluline ka see, kas sul on üldse finantse last saada ja kas su partner on sulle õige, kuid valiku tegemine peaks ikkagi lähtuma sinu sisemisest soovist.

Teine probleem, millega kahtlevad naised tihti rinda pistavad on häbi. Kuna enamus naisi teab täpselt, et lapsed ja pere on nende jaoks ning nad isegi unistavad sellest, siis võib see tekitada teatud süütunnet ja häbi naistes, kes nii ei tunne. Naised, kes kahtlevad võivad tunda, et nendega on midagi valesti või et nad pole normaalsed. Näiteks samasuguste tunnetega maadlevad paljud värsked emad, kes tunnevad end isoleeritult ja ühiskonna poolt mitte aktsepteeritult. Seega on see probleem on universaalne mõlemalt poolt vaadatuna.

Kolmas nipp, mida Davidman soovitab, on oma hirmude ja kahtlustega vastamisi seista ja neid avastada. Hirm võib mängida otsustamisel suurt ja mõjutavat rolli. Kõige levinum hirm on see, et vale valiku tehes kaotame oma partneri või abikaasa. Tuleb aga sellele hirmule otsa vaadata ja analüüsida, kus on selle hirmu juured. Näiteks mõned hirmud on pärit valearusaamadest või lapsepõlvest.

Vahest kõige olulisem punkt endas selgusele jõudmise teel on aga leinamine. Ehk ükskõik, mis otsuse sa teed, siis on täiesti normaalne ja vajalik seda otsust ka leinata. «Midagi leinata saab aga alles siis, kui oled otsustanud, kas loobuda või tahta». «Iga valikuga kaasneb kaotus, kuid seda kaotust ei mõista sa enne, kui oled aru saanud, mida sa tahad,» märgib Davidman. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles