Tulles tagasi sinu eesmärkide juurde, siis enne, kui hakata diskuteerima teemadel, kas köögivilju keeta, hautada või praadida, peaks selge olema sinu päevase energiatarbimise ja kulutuste vahekord. Kaalulangetamisel tuleb loomulikult luua mõõdukas energidefitsiit. See on alus, ilma milleta pole mõtet edasi minna. Kui defitsiiti ei teki, võid süüa kui tahes tervislikult, kuid sinu eesmärki see paraku lähemale ei too.
Sealt edasi tuleb paika panna mõistlik makrotoitainete vahekord. Kuigi põhilised suurusjärgud on samad, võib see indiviiditi olla erinev. Palju oleneb ju sinu enda elustiilist. Sealt edasi tuleks lähtuda üldistest normaalse toitumise parameetritest – kas saad kätte kõik eluks vajalikud mineraalid/vitamiinid ja kas kõik peamised toiduainete grupid on menüüs igapäevaselt esindatud. Olgu öeldud, et eelneva lause teine pool annab enamasti lootust, et ka esimene on täidetud. Sealt edasi saame vaatama hakata tihti ületähtsustatud tegureid – söömise kellaajad, toidukordade arv päevas jne.
Kui kõik eelnev on kenasti paika loksunud võime tegeleda pisiasjadega stiilis, kas eelistada leiba saiale, tatart makaronidele, kuidas toitu valmistada jne. Sageli võivad pisiasjad olla määravad ning kindlasti mitte vähemtähtsad, seda enam, kui tegemist on sportlastega. Majal peab lisaks korralikule vundamendile olema ka korralik katus. Samas mõeldakse tavainimese puhul asjadega lihtsalt üle ja protsess ei takerdu mitte antud näite varamul viimases, vaid tihti esimeses/teises etapis.