Imenaine Lotte Tisenkopfa-Iltnere: nii see karjäärinaise elu käibki – ühes kotis nii läpakas kui ka mähkmed

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mis lapsed? Mul on vaja karjääri teha!» Ilmselt on kõik seda juttu kuskil kuulnud. Madara looja ja juht Lotte on elav tõestus, kui edukalt võib olla üheaegselt nii karjäärinaine kui ka pereema. Selle naise inspireerivat elu jälgides ei ole enam ühtegi kahtlust, et kui tahta, võib kõigega hakkama saada.

Loodusliku ilubrändi Madara looja ja eestvedaja Lotte on kui sõõm värsket õhku. Kaugelt teda silmates ei saa arugi, et tema võiks olla selle suure rahvusvahelise ettevõtte juht. Muretult juuksed patsis, stiilselt mugavad riided ja kahekuune laps toolis, astub naine sooja naeratusega minu suunas. Lotte igast sõnast õhkub energiat, positiivsust, ambitsiooni, asjalikkust. Minu huvi aina suureneb: kuidas suudab üks inimene kasvatada kolme väikest last, juhtida suurt ettevõtet ning olla seejuures nõnda särav? Uudishimuliku ajakirjanikuna ei pelga ma seda otse välja küsida. «Oh, mu elu on totaalne kaos!» naerab ta. «Millestki tuleb loobuda, et kõigega toime tulla. Ma pole kunagi olnud näiteks puhtuse pedant, kuid eriti nüüd on minu jaoks teisejärguline, kas kodus on iga asi seal, kus selle koht on. Kuigi mulle see väga meeldiks. Ja vaja on head lasteaeda.»

Tundub, et temas on alati see suur ettevõtlikkus olemas olnud. Madara idee sündis isiklikust vajadusest selliste toodete järele ning peagi helistas äsja kõrgkoolidiplomi saanud naine juba ülikooli, et «Hei, keemikud! Mul on probleem.» Peagi hakkasid ka tema tuttavad uuest omatootest huvituma ning asi muudkui levis. Tänaseks juhib naine rahvusvahelist Läti brändi, mis on tuntud ja armastatud juba 120 riigis.

Lapsed karjäärinaisel: «Nii see käibki, et ühes kotis on nii läpakas kui ka mähkmed.»

Keset meie vestlust nõuab väike ilmakodanik häälekalt ka enda lõunapausi ning Lotte ei pelga keset restorani last imetada. Väikesed lapsed karjääri tegeval naisel on paljude arvates edu surm. Uurisin Lottelt, kelle peres kasvamas kolm last (kuueaastane, kolmeaastane ja kahekuune), kuidas tema otsustas hakata ettevõtte juhtimise kõrvalt peret looma. «Kui ma oleksin saanud lapse ettevõtte esimesel kahel aastal, oleks see olnud väga keeruline. Esimene laps rikub su elu ära, teine teeb hullemaks ning kolmanda paned lihtsalt auto tagaistmele,» naljatab Lotte, viidates enda kolmandale lapsele, kes pidevalt temaga töökohtumistel kaasas käib. Lotte lisab, et suureks abiks on ka tema abikaasa: «Mees teeb meil enamiku koduseid töid – äratab hommikul kaks vanemat last, paneb nad valmis ja viib nad lasteaeda, õhtul käib neil järel ja palju muud.»

Võiks arvata, et firma üles töötatud, võib ise rahulikult kodus lapsi kasvatada ning anda mõneks ajaks ohjad tegevjuhist mehele, kuid nii ei ole. Lotte naerab, et ta on kui illegaalne ema, tehes väikese lapse kõrvalt ka tööd. Ka meie kohtumisel tekib talle tuttav olukord, mil lapse mähe vajab vahetamist. Kuna aeg pressib peale, võtab tegus naine kätte ning vahetab lapse mähet peaaegu keset restorani, jätkates samal ajal intervjuud. Naine lisas olukorra selgituseks: «Nii see käibki, et ühes kotis on nii läpakas kui ka mähkmed.»

Mehega koos töötamisest: «Me ei saaks lahku minna ka siis, kui tahaks.»

Mehega koos firmat juhtides võivad paljud skeptilised olla, kaua suhe sellist elukorraldust kannatab. On nad ju 24 tundi päevas koos. «Meil pole aega, et lahku minna. Meil on lapsed ja firma. Me ei saaks lahku minna ka siis, kui tahaks,» naerab ta. «Me oleme olnud koos nii pikalt, et meil on juba tugev vundament all. Küll aga tean paari, kes lahutas. Ei tea küll, kas just selle tõttu, aga nemad töötasid ka koos. Meie päeval ettevõttes õnneks palju kokku ei puutu: mina jooksen ringi ning tegelen toodete ja klientidega, abikaasa tegeleb paberimajanduse ja numbritega.» Kuigi nad koos firmat juhivad, tunnistab Lotte, et kui ta kas või korraks mehe töövaldkonda peab süvenema, haarab teda paanika. «Numbrid, miski on laost otsas, kust saada kiiresti juurde. Järgmisel päeval algavad need kõik mured otsast peale. Mina ei suuda nendega tegeleda, lähen kohe paanikasse. Mees aga on nendes asjades väga hea.»

Vaba aeg?

Kas ta üldse mõnikord endale aega saab, et sõbrannadega kokku saada? Ei, sellist asja ta enam ei mäletagi. Kuid positiivsena lisab, et küll need lapsed ühel hetkel suuremaks kasvavad ja aega rohkem tekib. Vaatamata pere hullumeelsele graafikule, on neil välja kujunenud vahva traditsioon perega metsas seenel käia. «Oleme totaalsed seenehullud,» räägib Lotte ning näitab pilte ühistest metsaskäikudest.

Mis puudutab tulevikku, siis räägib Lotte, et ettevõttel on tulemas põnevad ajad ning lastega ei hakka kunagi igav. Tundub, et ta on avastanud enda jaoks edu valemi, kuidas samaaegselt kõigega hakkama saada ning inspireerib sellega ka teisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles