Kolm müüti, mis kaalulangetamisele kaasa ei aita

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalulangetamisega käib kaasas väga palju müüte ja eksiarvamusi, mis ainult takistavad eesmärgini jõudmist. Mis on need kõige levinumad müüdid, mida ei tasuks uskuda?

  1. Kalorite lugemine. Kalorite lugemise asemel peaks keskenduma hoopis psühholoogiale, kirjutab Time. Tunnetada oma keha ja süüa seda, mis hoiab kõhu täis. Kui sa toitud mitmekülgselt, siis ei teki ka nälga ega stressi. Kalorite lugemine aga tekitab just seda ja pealegi on see väga ajakulukas.
  2. Kaalulangetamise taga on toitumine ja trenn. Peale selle mõjutab meie kaalu ka stress, uni, keskkonnast tulenevad toksiinid ja paljud muud faktorid. Uuringust tuli välja, et tänapäeva inimesed, kes teevad trenni ja toituvad tervislikult on ikkagi 10 protsenti raskemad kui 20 aasta tagasi. Seega hea uni, vähene stress ja puhas õhk on isegi olulisemad kui trenn ja toitumine.
  3. Paleo dieet toimib kõige paremini. See, et su sõbrad või kuulsused on selle dieediga maha võtnud, ei tähenda, et see on universaalne ja igaühe jaoks. Uuringud näitavad, et samad toiduained mõjutavad eri inimeste veresuhkrutaset ja söögiisu hormoone erinevalt. Oma veresuhkru taseme jälgimine on seega palju tõhusam. Hea nipp selleks, on proovida kolm päeva järjest eri dieete. Näiteks taimetoidu, paleo ja Vahemere dieeti ning jälgida kolm-neli tundi hiljem, kuidas sa ennast tunned. Kui sul tekib suur nälg, siis see dieet ei sobi sulle ja tähendab, et su veresuhkru tase kõigub.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles