Mõõdukas päevitamine pole rasedale keelatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mõõdukas päevitamine pole raseduse ajal keelatud, kuid päikese käes viibimise juures on asjaolusid, mida rase naine peaks enne randa tõttamist kindlasti teadma, ütleb ämmaemand Maret Voites Emmede Klubis.

Päikesekiirgusel ehk UV-kiirgusel on inimorganismile nii kasulikke kui ka kahjulikke toimeid. Kasulikuna saab välja tuua D-vitamiini tekke organismis, immuunsuse tugevnemise, ainevahetuse, vereringe ja naha kaitsevõime paranemise, loetleb ämmaemand. Negatiivsed mõjud on näiteks naha enneaegne vananemine, põletus, nahavähi ja silmahaiguste riski märkimisväärne tõus.

Raseduse ajal suureneb naise organismis melanotsüüte stimuleeriva hormooni tootmine. Seetõttu süveneb naha pigmentatsioon: nibuväljad muutuvad tumedamaks, vahel ka välissuguelundid, kõhule tekib tume vertikaalne jutt, vahel tekivad ka näole pigmendilaigud. Kuna päevitamine soodustab pigmentatsiooni veelgi, siis võib päevitamine muuta pigmendilaike tugevamaks ning soodustada melasma ehk ebasümmeetriliste tumedate laikude teket näole.

«Minu esimese raseduse raseduspuhkus jäi suveperioodi ning kuigi püüdsin vältida liigset päikesekiirgust, tekkisid mu näole tugevad pigmendilaigud. Pean tunnistama, et ega need ilusamaks mind ei teinud. Kui oleksin veel ka teadlikult juurde päevitanud, oleksid nad muutunud veel tumedamaks ja minu jaoks ebameeldivamaks,» jagab ämmaemand oma enda kogemust.

Raseduse ajal on naise nahk ka tavapärasest tundlikum ning päikesepõletus seetõttu kiirem tekkima. Lootele võib päevitamise juures kahjulik olla see, kui pikast päikese käes viibimisest tekib naise kehas vedelikupuudus või ülekuumenemine.

Loe Emmede Klubist lähemalt, kuidas mõistlikult päikese käes viibida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles