Vanema mure: miks ei ole laps nõus lasteaias sööma?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isutu laps.
Isutu laps. Foto: Panther Media/Scanpix

«Kas minu laps on erand või kellelgi veel laps ei ole nõus lasteaias sööma? Täna oli ta neljas päev lasteaias söömata,» kurdab lapsevanem Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

Vastab Kliiniline lapsepsühholoog, Gordoni perekooli koolitaja Ene Raudla:

«Söömine on eelkõige füsioloogiliste vajaduste rahuldamine. Lapse keeldumisel söömisest võib olla rida erinevaid põhjusi. Kohanemine lasteaiaga annab ühel või teisel viisil stressreaktsioone. See tähendab, et laps peab kohanema muutustega. Kui kohanemine nõuab väga suurt psühholoogilist ressurssi, siis võib see mõjutada kogu organismi toimetuleku mehhanisme. Seega keeldumine söögist, võib olla üks kohastumise reaktsioone, mille tähendus on: «Ma ei taha lasteaias käia» vmt.

Keeldumine söögist on üks lapse otsustamise võimalustest, mida tema kasutada saab. Lasteaeda mineku otsustamisel tõenäoliselt tema ise kaasa rääkida ei saanud. Koos lapsega võiks arutada lasteaias käimise üle: mis meeldib, mis ei meeldi jne.

Söömisest keeldumise põhjusteks võivad olla söömisharjumuste erinevus kodu omadest. Kui see nii on, siis peaks harjumusi kooskõlastama. 

Peamine on see, et mitte sundida last sööma. Sunni meetodil võivad olla tagasipöördumatud tagajärjed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles