Kümme vähetuntud fakti Audrey Hepburni elust

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audrey Hepburn Sabrinana
Audrey Hepburn Sabrinana Foto: AKG Images / Scanpix

4. mail saanuks filmidiiva Audrey Hepburn 87-aastaseks. Sa oled ehk kursis, et tegemist oli laitmatu maitsega stiiliikooniga, kuid kui palju tead sa sellest möödunud sajandi ühest kauneimast ja pühendunumast naisest tegelikult?

Rankeri abiga toome sinuni mõned vähetuntud faktid Audrey Hepburni elust.

1. Tema vanemad olid natsifännid. Hepburni isa Joseph oli britt, kes sündis praeguse Tšehhi aladel ja tema ema Ella Hollandi paruness. Mõlemad tema vanemad olid entusiastlikud natside pooldajad, kogudes raha fašistide parteile. Kui algas sõda, eeldas Ella, et Hollandil õnnestub neutraalseks jääda ning ta kolis tütrega Arnhemi. Isa Joseph oli pere juurest põgenenud. Muidugi aga võtsid sakslased kiirelt riigi oma kontrolli alla.

2. Hepburn kaalus sõja ajal vaid 39 kilo. Audrey saledat figuuri on sageli kiidetud kui heade geenide tulemust. Tegelikult on siin taga hoopis sõjakoledused – sõja ajal koges ta tõelist nälga. Hepburn on meenutanud, et 1944. aasta talvel püüdis pere ellu jääda keetes muru, nõgeseid ja tulbisibulaid. Audrey kannas ka aneemia, kollatõve ja astma käes. Sõja lõpus kaalus 170-sentimeetrine Audrey vaid 39 kilo.

Audrey Hepburn aastal 1961
Audrey Hepburn aastal 1961 Foto: PARAMOUNT / Ronald Grant Archive / Scanpix

3. Hepburn oli kõva suitsetaja. Ta alustas sigarettide suitsetamisega teismeeas ning harjumus jäi temaga kogu ülejäänud eluks. Ta suitsetas päevas kaks-kolm pakki.

Audrey Hepburn aastal 1961
Audrey Hepburn aastal 1961 Foto: PARAMOUNT / Ronald Grant Archive / Scanpix

4. Hepburni «väike must kleit» pandi ligi miljoni dollariga oksjonile, kuid ta ei kandnud seda filmis kordagi. Givenchy disainis kleidi «Hommikusöök Tiffany juures» avatseeniks, Paramounti disainer aga tegi rõiva ümber, kuna lõhikut peeti liiga paljastavaks. Pärast filmimise lõppu kõik Audrey rõivad hävitati, Givenchyl endal aga õnnestus käpp peale panna kolmele tema enda originaaleksemplarile. Lõpuks jõudis see 2006. aastal ka oksjonile, kuid tegelikult ei ole kleiti kordagi filmis näha.

Audrey Hepburn. «Puhkus Roomas»
Audrey Hepburn. «Puhkus Roomas» Foto: Caters News Agency / Scanpix

5. Ekraanil lõi ta läbi «Puhkusega Roomas». 1948. aastal kolis ema Ella koos tütrega Londonisse, kuna talle meeldis mõte karjääris meelelahutustööstuses. Sõda oli hävitanud kogu perekonna vara, seega teenis ema elatist koka ja juhutööde tegijana – aristrokraadi jaoks oli tegemist tõelise väljakutsega. Audrey sai esialgu pisirolle, kuid 1951. aastal anti talle Gigi osa Broadwayl. 1953. aastal jõudis ta «Puhkusega Roomas» ka Hollywoodi, ekraanipartneriks Gregory Peck. Töö eest sai naine ka Oscari, BAFTA ja Kuldgloobuse.

Foto: Caters News Agency / Scanpix

6. Ta on üks vähestest, kes on võitnud nii Emmy, Grammy, Oscari kui Tony auhinnad. Emmy tuli aastal 1954 «Ondine» eest, Grammy aga 1994 alles postuumselt – seda mitte tema laulmisoskuse eest, mis polnudki suurem asi, vaid hoopis lastelugude sisselugemise eest teoses «Audrey Hepburn’s Enchanted Tales».

Foto: Caters News Agency / Scanpix

7. Hepburn läks pensionile aastal 1967, et pühenduda humanitaartööle. Ta küll tuli ekraanile mõnel üksikul korral tagasi, oli ta siiski täiesti pühendunud laste aitamisele üle kogu maailma. Aastal 1988 nimetas UNICEF ta hea tahte saadikuks ning veetis suure osa ajast Somaalias, Etioopias ja Bangladeshis.

8. Audrey ja Katharine Hepburn pole omavahel sugulased. Teine Hepburni-nimeline staar Katharine sündis Connecticutis ameeriklaste perekonnas. Audrey pärisnimi oli Audrey Kathleen Ruston. Tema isa Joseph Ruston lisas perekonnanimele nime Hepburn, kuna sel Rustoni nimel olevat väidetav seos šoti kuninganna Mary ühe abikaasaga.

9. Hepburnist rohkem teenis omal ajal ainult Elizabeth Taylor. Oma rolli eest «Hommikusöök Tiffany juures» teenis Audrey 750 000 dollarit, «Minu veetleva leedi» eest aga väidetavalt 1,1 miljonit. «Puhkus Roomas», tema esimene suur filmiroll, tõi pangakontole «vaid» 12 500 dollarit. Ta pidi olema asjalik investeerija, kuna tema varade väärtuseks hinnati surma hetkel 100 miljonit dollarit.

10. Hepburn suri harvaesinevasse kõhuvähki. Hepburn lahkus 1993. aastal Šveitsis, kus ta elas viimased eluaastad. Pärast 1992. aastal Somaaliast koju jõudmist hakkasid teda piinama kõhuvalud. Testid midagi ei näidanud ning Los Angelesis tehti operatsioon, mis kinnitas, et kõhuvähk (peritoneaalne pseudomüksoom) on levinud üle keha. Audrey reisis tagasi Šveitsi ning suri 20. jaanuaril 63-aastaselt. Ta on maetud Tolochenazi-nimelisse linnakesse, kus ta oli aastast 1965 resideerunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles