Lugeja küsib: kas rase tohib tarbida valgupulbreid?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Kas lapseootel naine tohib süüa valgupudinguid, valgupulbreid ja muid sarnaseid fitnessitooteid?» soovib lugeja teada.

Vastab ProVida Kliiniku toitumisnõustaja Jane Maastik:

«Sellele küsimusele vastamine hõlmab päris paljusid nüansse ja sellest võiks lausa pika artikli kirjutada, kuid proovin kokkuvõtvalt olulisema välja tuua: võib, kuid jälgida tuleb mõõdukust ja ohutust. Samas ei näe ma nende tarbimiseks mingisugust vajadust. Olulisem on raseda puhul tervislik ja mitmekülgne toiduvalik.

Valkude igapäevane mõõdukas tarbimine on eluliselt oluline, sest valgud organismis asenduvad pidevalt uutega, kuid organismis puuduvad aminohappe-depood (valgud koosnevad aminohapetest). Seda enam, et inimene vajab umbes 20 aminohapet ja osad neist on asendamatud, ehk saame ainult toiduga.

Kuna valkude ülesanne on organismi kasvamise, arenemise ja ehituse tagamine, on oluline saada ka raseduse ajal piisav, kuid mitte liigne kogus valke. 

Kui tootja poolt pole välja toodud, et ei soovitata rasedatele, siis ei ole iseenesest see keelatud. Oluline on teada, milline on toote koostis ja millised on lisaained (sh suhkruasendajad), mida antud tootesse/toodetesse on lisatud ja kui naturaalsed ning tervislikud need on. Kindlasti ei tohi valguga liialdada, sest see toob kaasa lisakoormuse neerudele ja maksale ning võib kokkuvõttes osutuda tervisele kahjulikuks. 

Eelistada tuleks raseda toitumises ennekõike tervislikke valikuid ja tervisliku toitumise põhimõtteid. Tuleb süüa mitmekülgselt ja täisväärtuslikult, tarbides erinevaid toiduaineid erinevatest toidugruppidest, siis on kindlustatud vajalike toitainete saamine ja pole tarvis kasutada lisaks nii-öelda toidulisandeid. 

Valkudega on soovitatav katta 10–20 protsenti päevasest toiduenergiast. Inimene, kelle energiavajadus on 2000 kcal, peaks päevas tarbima 50-100 g valke. Raseduse ajal energiavajadus kasvab: I trimestril ~100 kcal, II trimestril ~ 300 kcal, III trimestril ~500 kcal.

Ühtseid soovitusi pole võimalik anda. Tuleb läheneda igale rasedale individuaalselt, arvestades ka raseda terviseprobleemidega. Vajadusel tuleb nõu pidada oma günekoloogi või/ja toitumisnõustaja või -terapeudiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles