Toitumisnõustaja ja treener Heikki Mägi: vormi kaloreid lugemata?

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mitar Gavric / PantherMedia / Scanpix

Kas kalorite lugemine ja nende arvestamine on kaalu langetamiseks vajalik? Fitnessimaailm on selles küsimuses jagunenud paljuski kahte leeri, kirjutab keskkonna Fitlap looja, treener ja toitumisnõustaja Heikki Mägi.

Mõte kalorite arvestamise taga on lihtne: söö vähem, kui sa kulutad ja keharasvad kaovad. Lihtne aritmeetika.

Kalorite lugemist laitev seltskond peab aga kalorite lugemist iganenuks. Nende arust ei ole kvaliteetsest toidust võimalik üle süüa. Rasvad ja valgud täidavad kõhu enne, kui on suudetud endale liigselt toitu sisse kühveldada. Lisaks sellele paraneb kvaliteetse toiduga sinu insuliinitundlikkus, mis muudab kehal raskemaks rasvavarude täiendamise.

Insuliinitundlikkusest olen lähemalt kirjutanud siin.

Kas siin on tõesti veel midagi peidus?

Selles mõttes olen nõus, et teoorias on kalorid sisse vs kalorid välja vettpidav, aga päriselus võiks siia mõne mõõte tõesti juurde tuua. Nagu toidu kvaliteet ja üleüldine toitainete tasakaal, mis tagab hea enesetunde, täis kõhu ning parandab meie keha ka hormonaalsel tasandil (kasvõi eespool mainitud insuliinitundlikkus).

Aga tekib küsimus, kumb on siis tähtsam: kas kalorite lugemine või lootmine, et keha suudab ise pidurit panna hetkel, kui toitu hakkab juba ülemäära saama?

Kas tõesti on võimalik lollikindlalt rasva põletata ilma üldse kaloreid ja toiduportse jälgimata?

Enda ja paljude teiste näitel tunnistan ausalt, et ma ei ole selles 100 protsenti kindel. Ma ei usu, et keha suudab panna õigel hetkel pidurit. Isegi siis, kui oled igas mõttes (nii seest kui ka väljast) terve, tahab sinu keha vaikimisi ikkagi rohkem. Sorry, sõbrad, aga ma suudan täiesti vabalt ja nautides süüa ära kilo-kaks liha koos pannitäie juurviljadega. Ja niimoodi neli korda päevas.

Olen sellest ka palju varem kirjutanud, et kehale meeldib olla ülekaaluline. Mine tea, millal toit ära võetakse. Sullegi ju meeldivad säästud pangaarvel?

2-in-1

Arvan, et parim lahendus on läheneda teemale optimaalselt ja panna nende kahe koolkonna teooriad kokku. Ehk võtta kasutusele kõik viisid, mis aitavad parandada keha insuliinitundlikkust, ent samas hoida silma peal ka toidu kogustel. Ei pääse me üle ega ümber oma toiduportsude jälgimisest ning sama tähtis on jälgida ka suhu mineva toidu kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles