Kuus ootamatut asja, mis sinuga juhtuvad, kui lõpetad treenimise

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Scanpix

See juhtub meist parimatega: sa saad vigastada, avastad, et tööpäevad lõppevad napilt enne südaööd või on muud põhjused, miks sa enam trenni ei jõua. Kuid päevast-paarist saavad kergelt nädalad ja sa oled tagasi seal, kust alustasid.

Tuleb välja, et 25-35 protsenti täiskasvanutest lõpetavad treeningud viie kuu jooksul pärast alustamist, vahendab LiveStrong. Kui kiirelt kahaneb aga sinu vorm, sõltub mitmest faktorist.

1. Südameveresoonkonna tervis hakkab kehvenema pärast nädalat. See tähendab, et väheneb su keha võime transportida kudedesse hapnikku. Pärast kahte või kolme nädalat voodis suureneb näiteks su südame löögisagedus 4-15 südamelöögi võrra, samas vere hulk väheneb viis protsenti 24 tunni jooksul ja 20 protsenti kahe nädala jooksul.

2. Painduvus väheneb. Kui sa enam regulaarselt ei venita, väheneb hüppeliselt ka su painduvus. Lihased ja liigesed tõmbuvad tagasi, eriti siis, kui sa istud palju. Painduvuse vähenemist märkad sa juba kolme päeva jooksul, kahe nädala pärast aga kohe kindlasti. Venitama peab vähemalt kolm korda nädalas, kui mitte igapäevaselt.

3. Kahe nädala pärast hakkab vähenema su jõud. Kui sa lõpetad jõutreeningu, langeb su lihasjõud juba paari päeva jooksul. Sellest kaob valku, mis imendub vereringesse ja väljub uriiniga kehast. Märgatavad erinevused su lihasjõus ilmnevad kahe-kolme nädala jooksul.

4. Füüsilise treenituse tase langeb kiiremini, kui sa oled haige. Kui sa oled terve ja võtad treeningutest pausi, langeb su lihasjõud ja aeroobse treenituse tase aeglasemalt kui siis, kui pidid loobuma haiguse tõttu. Viimasel juhul langevad su näitajad kaks korda kiiremini.

5. Vormis püsida on kergem, kui sa arvad. Kui sa plaanid treeningutes pausi, pea meeles, et tegemist pole variandiga «kõik või mitte midagi». Et füüsiline vorm ei kaoks, on sul vaja vaid kaks korda nädalas teha kõrge intensiivsusega intervalltreeningut (HIIT) ja seda vaid 20 minutit.

6. Vananemine aitab kaasa lihasjõu kadumisele. Mida vanem sa oled, seda kiiremini vorm kaob. Vananedes toodab meie keha vähem kasvuhormooni (HGH), mistõttu on ka raskem taastuda. Ka väheneb vananedes meie võime stressiga hakkama saada ning stressihormooni kortisool mõjudest üle saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles