Lihtne, kuid saatuslik viga, mis võib su lapse paksuks teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihajlo Maricic/ Panther Media /Scanpix

On ütlematagi selge, et see, kuidas vanemad oma last näevad, mõjutab tema arengut ja enesepilti. Uus uuring tõi aga sellega seoses välja ohtliku hinnangu lapse keha kohta, millel võib olla kauakestev traagiline mõju. 

Väljaandes Psychological Science avaldatud uuringust tuli välja, et kui vanem arvab, et ta laps on paks (ja ütleb seda ka oma lapsele, isegi kui see pole tõsi), siis on väga suur tõenäosus, et laps võtab kaalust juurde ja jääbki ülekaaluliseks, vahendab Redbook. 

Teadlased analüüsisid Austraalias 2823 peret alates ajast, mil lapsed oli 4-5-aastased. Peale laste kaalumise ja mõõtmise uuriti ka vanematelt, milliseks nad oma last peavad - kas ülekaaluliseks, alakaaluliseks või keskmiseks. 

Siis, kui lapsed olid saanud 11-12-aastaseks uuriti, milliseks on kujunenud nende enesehinnang ning mida nad oma kehast arvavad. Selle asemel, et küsida konkreetseid sõnu ja nimetusi, näidati lastele pilte erinevatest kehadest. Lisaks uuriti, kas lapsed on viimase aasta jooksul üritanud oma kehakaalu alandamiseks midagi teha. 

Järgmine kord kaaluti-mõõdeti lapsi uuesti, kui nad said 14-15-aastaseks. Nii selguski, et need lapsed, kelle vanemad pidasid neid ülekaaluliseks, võtsid selle ajaga rohkem juurde kui need, kelle vanemad pidasid neid normaalseks või alakaaluliseks. 

Samad teadlased koostasid sarnase uuringu ka Iirimaal ja tulemused olid seal samasugused. 

Uuringu pressiteates selgitasid autorid, et nad ei saa kindlalt väita, et laste kaalutõusus on otseselt süüdi vanemate hinnang, kuid see, millistena me oma lapsi näeme, võib neid oluliselt mõjutada. 

Uuringu tulemustest võiks õppida, et lapsi tuleb rohkem julgustada oma kehadesse hästi suhtuma. Kui laps ongi ülekaaluline ja peab tervise nimel maha võtma, siis ei tule tema häbistamine asjale sugugi kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles