Toitumisteadlane Mai Maser soovitas ajakirjas «Tervis apteegis» lapsevanematele, kes näevad oma lapse juures ülekaalulisuse probleemi, ajale mõtlemist – palju kulub aega söögi valmistamiseks ning lapsel söömiseks, vahendas kliinik.ee.
Lapse toitumisharjumusi kujundab isiklik eeskuju
Olulised küsimused on Maseri sõnul aeg ja taskuraha - lapse aeg söömiseks ja vanema aeg söögi valmistamiseks. Päev on tänapäeva inimesel ülekoormatud ja elu väga organiseeritud. Üha rohkem võetakse kohustusi ja tihti unustatakse toitumine. Selle asemel, et «otsida ja valmistada», valitseb mõtteviis «lähen ja võtan», nentis toitumisteadlane.
Õnneks pööratakse tähelepanu koolitoitlustamisele. Samas selgub tihti, et laps ei söö koolis isegi siis, kui see on tasuta. Maseri kinnitusel on põhjuseks lapse juba väljakujunenud kahjulikud toitumisharjumused – laps on saanud nii-öelda hea ja parema maitse suhu.
Laste ahvatlus on soov mugavalt süüa – pudelist ja kotist. Kõige parem on siin isiklik eeskuju – kuidas pere suudab oma elu söögi osas korraldada, rõhutas toitumisteadlane. Kas ma suudan hommikul kümme minutit varem tõusta ja oma perele korraliku eine valmistada? See ei ole nii palju teadlikkuse probleem, vaid pigem sotsiaalne argipäeva korraldus.
Kas on mõned toiduained, mida toidukorvist soovitaks kohe välja võtta?
«Mina ei ostaks lastele kohukesi. Samuti ei ostaks ma vorsti, pigem võtaks tüki liha ja valmistaks sellest midagi ise. Tõsine probleem on ka see, et noored tarbivad palju energiajooke koos alkoholiga,» rääkis Maser.