Üllatav uuring: seks aitab mälu parandada

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Iryna Hramavataya / Panthermedia / Scanpix

Inimesed teevad ning tarbivad iga päev erinevaid asju, mis aitavad mälu parandada, olgu selleks siis hommikune kohvitass, keskpäevane trenn või õhtune lõhepraad. Nüüd on teadlased avastanud aga midagi veelgi üllatavamat. Tuleb välja, et ka seksimine aitab mälu võimekust tõsta!

Käesoleva aasta novembris avaldatud uurimuse kohaselt aitab seks parandada eelkõige inimese verbaalset mälu, vahendab Woman’s Day. Uuringu käigus tuli välja, et tihti seksivate naiste verbaalne mälu oli tunduvalt parem kui neil naistel, kes nii sageli ei seksi.

McGilli ülikooli teadlased lasid 78 naisel täita nende seksuaalkäitumist ja eluolu käsitleva küsitluse, mille järel näidati neile suvalisi sõnu, pilte ja nägusid ning paluti võimalikult palju meelde jätta. Aeg-ajalt korrati juba varem näidatud slaide ning tehti selle põhjal järeldusi naiste verbaalse ja visuaalse mälu kohta. Saadud andmete analüüsi järel selgus, et naised, kes seksisid tihemini, saavutasid varem näidatud sõnade ära tundmisel tunduvalt paremad tulemused kui vähemseksivad naised.

Visuaalse mälu osas eksperdid suuri erinevusi ei täheldanud. Põhjus peitub tõenäoliselt selles, et seksuaalne penetratsioon soodustab uute ajurakkude tootmist just selles aju osas, mis vastutab verbaalse mälu eest. Uuringu autor Jens Pruessneri sõnul keskenduti antud juhul eelkõige lühimälule, kuid ta usub, et ka pikaajalise mälu uurimisel oleksid tõenäoliselt sarnased tulemused.

Tuleb kindlasti ka ära märkida, et antud uuring oli endataoliste seas üks esimesi ning võrdlemisi kitsa valimiga, mistõttu ei saa selle põhjal liigselt üldistavaid järeldusi veel teha. Tulemused on aga kahtlemata huvitavad ning antud suund väärib kindlasti edasi uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles