Üks lihtne tegevus päevas, mis muudab sind õnnelikumaks

Grete Tammoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Benis Arapovic / PantherMedia / Scanpix

Otago ülikoolis tehtud uuringu kohaselt muudab loovus inimesed õnnelikumaks. Nii et tasuks enda igapäevased tööd-tegemised kriitilise pilguga üle vaadata ning mahutada sinna sekka ka vähemalt üks loominguline tegevus päevas.

Pole oluline, et sa ei ole just järgmine Michelangelo või Jane Austen, oskused ei mängi siinkohal mitte mingisugust rolli. Sinu loomingulised püüdlused ei pruugi tingimata tähendada ettevalmistust tulevaseks karjääriks kunstniku või kirjanikuna. Tähtis on lihtsalt tegeleda millegagi, mis oleks loominguline ning väljendaks sinu enda ainulaadset mõttemaailma hinge paitaval ja kunstilisel viisil, vahendab Huffington Post.

Uuringu üks tegijaist, Colin Conner väidab, et psühholoogias on üha enam levima hakanud seisukoht, et inimese emotsionaalsed funktsioonid on seotud loomingulisusega. Siiani on enamik uurimistöid keskendunud aga eelkõige sellele, kuidas emotsioonid võivad loomingulisust parandada või pärssida, kuid seda, kuidas loominguline tegevus võib inimese vaimset heaolu mõjutada, pole senini veel uuritud.

Psühholoogid korraldasid 13-päevase uuringu, milles osales 658 inimest ning mille käigus uuriti, millist mõju avaldab loominguline tegevus inimese vaimsele seisundile. Inimesed pidasid selle aja jooksul iga päev päevikut, kuhu pandi kirja, kui palju aega veedeti loomingulisi tegevusi tehes ning kuidas antud tegevused neid emotsionaalselt mõjutasid.

Uuringu käigus tuli välja, et loovad tegevused tõid endaga kaasa suurenenud rahulolu ning õnnetunde. Lisaks kasvas inimeste huvi muude igapäevaste tegevuste vastu ning tunti end kindlamalt ka sotsiaalsetes suhetes. Seeläbi täheldati, et loomingulisele tegevusele rõhku pannes, on võimalik parandada nii enesetunnet, igapäevaste kohustustega hakkama saamist kui ka suhteid.

Loovad tegevused panevad inimese end hästi tundma. Hea enesetunne aitab aga omakorda argiprobleemide ja suhtemuredega paremini toime tulla. Nii et võta end kätte ja kuku maalima, võta ette mõni käsitööprojekt või tantsi kas või aluspesu väel mööda tuba ringi. Peaasi, et paned enda fantaasia tööle ja lased loomingulisuse valla!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles