Naised küsivad: miks mu telefoni aku nii vähe vastu peab ja mida teha?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Pole mingi saladus, et moodsad nutitelefonid söövad palju akut, kuid millal teada, et telefon on täitsa otsa lõppemas? Milliste lihtsate vahenditega on võimalik aku tööiga pikendada?

Uute telefonide aku pidavuse näitajad on meeldivad. Testisime naistetoimetuses mitut uut telefoni: Samsung S7-t ning Huawei telefone P9, Honor 8 ja Honor 7 Lite. Kõigi testitud telefonide akud pidasid vastu tugeva kasutamise juures julgelt kaks päeva. Tugeva kasutamise all peame silmas, et telefonist sai pidevalt kuulatud muusikat, sisse oli lülitatud ka GPS ning eraldi akusäästmise režiime me ei kasutanud.

Huawei Baltikumi turundus-  ja kommunikatsioonidirektor Aleksandra Romanova sõnul on aku kestvus otseselt seotud telefoni kasutamisega. «Seda mõjutavad kõned, muusika, mängud, taustal töötavad rakendused, ekraani heledus ja muud seaded. Aku eluiga on võimalik pikendada, kui sulgeda kõik ebavajalikud taustal töötavad rakendused – Huawei telefonides saab seda teha, kui vajutada alumisel tööribal olevat ruudukujulist nuppu «Hiljutised rakendused».»

Samsungidel on samuti sarnane funktsioon olemas, selle leiab olenevalt telefonist kas «Home/Kodu» nuppu all hoides või alt vasakult.

Kui aga telefon vananeb, võib aku pidavus hüppeliselt langeda. Androidi süsteemis olemas automaatne app optimization, mis on sisse ehitatud funktsioon säästmaks akut. Tark telefon teab ise, millised rakendused kõige rohkem energiat kulutavad ning sulgeb neid teatud aja takka, et telefoni kauem elus hoida. See on sarnane paljudele teistele äppidele, mille sai seni Google Play poest alla laadida, boonusena ei võta see eraldi lisaruumi ega nõua erilist kasutajapoolset manageerimist.

Kuidas veel aku kestvust pikendada?

  • Vähenda ekraani heledust.
  • Abi on ka WiFi, 3G/4G ja Bluetoothi väljalülitamisest, kui neid pole parasjagu vaja kasutada.
  • Huawei telefonides on võimalik valida seadetest endale sobiv «toiteplaan», lähtudes sellest, kui pika aja pärast on võimalik telefoni laadida.
  • Androidi süsteemis on võimalik kasutada «Power Saving» või «Ultra Power Saving» toiteplaani, mis aitavad telefone eriti hästi siis, kui aku on peaaegu tühi. Apple’i seadmetes on sama valik nime all «Low Power Mode». See annab telefonile juurde mitu väärtuslikku töötundi.
  • Tark on välja lülitada ka vibreerimine, mis tegelikult kulutab rohkem akut kui erinevad helisignaalid.
  • Kiirenda ekraanisäästja ilmumist – seadete alt saad muuta, kui kiirelt telefoni ekraan end käest pannes lukku paneb.
  • Keera maha võimalikud teavitused. Kui telefon on pidevalt võrgus, tahavad ka kõik pidevalt sinu tähelepanu saada. Lülita välja erinevad teavitused, mis sinu mobiiltelefoni jooksevad – kas sul tõesti on vaja sekundipealt teada, et keegi on su viimast Facebooki või Instagrami postitust laikinud?
  • Väldi päikesevalgust. Oled ehk märganud, et aku tühjeneb kiiremini siis, kui see on soe. Väldi võimalusel telefoni päikese kätte jätmist, ära jäta seda ka kuuma autosse. Õnneks praegusel ajal ei tohiks meil Eestis sellega muret olla.
  • Proovi järgmisi akusäästmise rakendusi: Amplify, Battery Saver, Greenify või näiteks GSam Battery Monitor.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles