11 ärritavat asja, mida me kõik teeme

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sa ehk isegi ei tea, kuid kindlasti on sulgi nii mõnigi halb harjumus, mis ümbritsevaid ärritab.

Bustle reastab 11 kõige levinumat käitumisviisi, millele me sageli tähelepanu ei pööra, kuid mis võivad inimestele närvidele käia. Kuid ole mureta – kui sa saad oma sotsiaalsetele fopaadele jälile, on sul võimalus neid ka otsast muutma asuda ning parandada oma suhtlemisoskust.

  1. Vokaliseeritud pausid. See on see, kui sa rääkides pidevalt mõttepauside ajal «mm» või «ee» ütled. Vokaliseeritud pausid ärritavad üldjuhul sinu jutu kuulajat – need on häirivad ning võivad sinust ka ebakompetentse mulje jätta. Ära karda võtta mõtete kogumiseks pausi – lihtsalt tee seda vaikides.
     
  2. Teiste jutule vahele segamine. Sa ei pruugi ise arugi saada, et teiste jutule vahele segad, kuid kui sa ei lase teisel tema lauset lõpetada, siis just seda sa teedki. Jälgi end hoolikalt ning kui avastad end kellegi juttu sisse sõitmas, peatu ja vabanda.
     
  3. Pidev ving ja  hala. Me kõik kurdame ilma, väsimuse või peavalu üle – sõpradega jagamine kergendab meie koormat. Aga kui sa muud peale hädaldamise ei teegi, muutub see lõpuks väga ärritavaks. Kui sa pidevalt kurdad, tähendab see, et sa keskendud ainult negatiivsele. Vahel ei saa sa muud teha, kui leppida sellega, mis on juhtunud ja edasi liikuda. Hoia kurtmine selleks ajaks, kui tõesti millegi üle kurta on.
     
  4. Pilguheit telefonile. Samuti asi, milles me kõik tänapäeval süüdi oleme, kuid ometi näitab see üks väike liigutus, et sa pole täielikult kohal, sind ei huvita ümbritsev piisavalt ja see on teiste jaoks ärritav.
     
  5. Lause tõsise punktiga lõpetamine. Hiljutine uuring näitas, et kui su tekst lõppeb punktiga, jätab see sinust vähemsiira mulje. Seega – kui sa tšätid oma sõprade või partneriga, siis ära karda olla tekstiga mänguline ning lisada lõppu mõni hoogne smaili või muu emotikon.
     
  6. Viimasel minutil alt hüppamine. Kuigi on arusaadav, et me ei saa alati kõikjale jõuda, siis kui plaanide tühistamisest saab harjumus – eriti viimasel hetkel alt hüppamisest – siis muutub asi kiirelt ärritavaks. Sa ju tahad, et sõbrad sind ikkagi usaldusväärseks inimeseks peaks!
     
  7. Sa ei kuula, kui teine räägib. Inimesed saavad aru, kui teine pool vaid osaliselt nende juttu kuulab. Ehk kiikad sa telefoni või käekella poole, ehk ootad lihtsalt oma korda, millal sõna sekka öelda. Kui sa peas vastuse ette valmistad, näitab see tegelikult, et su täielik tähelepanu pole kaaslase jutul.
     
  8. Teiste süüdistamine. On raske tunnistada, kui oled eksinud – mistõttu paljud meist pigem suunavad süü endast eemale. Ka sel puhul on tegemist ääretult ärritava harjumusega, millegagi, mida sa peaksid kohe muutma. Tunnista oma vigu, paranda end ning mõtle, mida saad edaspidi vigade vältimiseks ette võtta.
     
  9. Sa ei hoia silmsidet. Kui su silmad pidevalt vibavad ja sa ei suuda silmsidet hoida, muudab see kaaslased närviliseks. Kui sa aga liiga jõllitama jääd, jätab see sootuks veidra mulje. Silmsideme juures on oluline leida kuldne kesktee.
     
  10. Sa annad lubadusi, mida ei kavatsegi pidada. Me kõik oleme teinud kellegagi plaane juua kohvi, samas teades, et sellele kohvile me tõenäoliselt ei jõua. Me soovime vaid viisakad olla, kas pole? Ole ettevaatlik ja ära lase valelubadustel saada harjumuseks. Lubaduste murdmise tagajärjed võivad olla parandamatud.
     
  11. Tagasihoidlikult sotsiaalmeedias eputamine. Inglise keeles on hea väljend: humblebrag. See käib käitumise kohta, mida saab eesti keeles nimetada võltsvagaks eputamiseks. Sinu puhkusefotos või kallimaga koos tehtud pildis pole midagi halba, aga ära lajata sinna juurde rida: «Fuhh, harjun alles ajavahega, Hawaiil kell 3 öösel üleval, tahaks magada, kadestan teid seal Eestis!» Inimesed näevad sellest mängust läbi – me kõik saame aru, et sa tahad vaid oma puhkuse või suhtega eputada. Ära ole see inimene!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles