Peksame pakse?! (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Ütlemine «paks laps, ilus laps» ei mõju juba ammu enam kiitusena ega sobi kellegi kiitmiseks. Maailm on muutunud saleda keha diktaatorikepi all vaevlevaks tundlikuks massiks, ent samas üha priskemaks ja julmemaks.

Üha sagedamini võib maailma meedias kuulda ja lugeda väljendit fat shaming, mis viitab ülekaaluliste solvamisele ja häbistamisele ning mille eestikeelseks vasteks passib ehk paksupeks. Kui arvate, et tegemist on peamiselt kooliseinte vahel toimuva nähtusega, eksite rängalt. Ka täiskasvanud teevad seda teadlikult või alateadlikult iga päev. Käsikäes sellega käib kehakaalule üles ehitatud äri ja meelelahutus (fattertainment), mis taastoodab negatiivseid stereotüüpe.

Meilgi on aina populaarsemad kõikvõimalikud teleseriaalid, mis kutsuvad üles kaalu langetama ja end võitjaks saamise eesmärgil kas või hingetuks treenima. Ajakirjad pakuvad nippe ja soovitusi, kuidas kõige kiiremini alla võtta ja tänu sellele kaunimaks muutuda. Apteegid on pungil täis tablette jm kraami, mis aitavat kaotada lisakilosid ning tuua näole naeratuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles