13 küsimust, mis muudavad sinu elu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PhanterMedia/Scanpix

Asjad ei lähe alati nii nagu sa tahad ja see on tihtipeale selle tulemus, et sa ei küsi endalt õigeid küsimusi. Mõned küsimused on väga rasked, sest sa kardad, et sa ei saa neile vastuseid, mida sa tahad, aga teistele sa lihtsalt ei tea vastuseid. Keerulised küsimused on ennekõike ebamugavad, aga me ei õpi ega arene läbi oma mugavustsooni. 

«Me juhime seda firmad küsimuste mitte vastuste põhjal,» ütles kunagine Google’i juht Eric Schmidt. Elu juhivad ka küsimused mitte vastused, vahendab The Huffington Post. Vaatame lähemalt, milliseid küsimusi võiksime iseendalt regulaarselt küsida.

  1. Kuidas inimesed, mind näevad võrreldes sellega, kuidas ma iseennast näen?

Oled sa kunagi oma häält salvestanud ja mõelnud, et sa kõlad imelikult või teistmoodi? See on sellepärast, et me ei kuule ennast samamoodi nagu teised meid kuulevad. Sama on käitumisega. Me arvame, et käitume ühte moodi, aga kõik teised näevad, kuidas me tegelikult käitume. Siin on hea küsida inimestelt tagasisidet, kuidas sa ühes või teises situatsioonis reageerisid ja ole valmis ausaks kriitikaks.

  1. Kas ma tegin midagi või kellegi päeva täna paremaks?

Iga päeva võiksid lõpetada sellega, et küsid iseendalt, kas ma tegin täna kellelegi midagi head või kas ma tegin täna midagi paremaks.

  1. Kas ma olen oma põhimõtetele kindlaks jäänud?

Näiteks, kui sa oled iseendale lubanud, et perekond on sinu jaoks esmatähtis, aga sa jääd iga päev kauemaks tööle. Siin on vastuolu, mille peale sa võiksid mõelda.

  1. Kui ma saavutaksin kõik oma eesmärgid, kuidas ma ennast tunneksin? Mida ma saaks selle heaks teha, et tunda seda juba siis, kui ma eesmärkide nimel töötan?

Sul on mingid eesmärgid, mille täitmisel ootab sind vaevatasu, aga see ei tähenda, et sa peaksid senimaani kurb olema. Sa saavutad palju rohkem, kui sa teed selle nimel tööd rõõmuga ja lubad endale natukene au ning uhkust juba teekonnal eesmärgi suunas.

  1. Mida ma tahaksin elus veel õppida, mille jaoks mul siiani ei ole aega olnud?

Maailm on suur ja lai ning see peidab endas palju informatsiooni, ära jää maha.

  1. Millega olen ma juba leppinud?

Vahepeal me lepime tööga, mis meile ei meeldi või suhtega, mis ei ole tervislik. Kui sa ei küsi iseendalt, miks ja kus sa oled lihtsalt situatsiooniga leppinud, siis on raske seda mustrit peatada. ’

  1. Milline mu elu võiks viie aasta pärast olla?

Viis aastat on ideaalne aeg, mida võiks ette planeerida. Kui sul on sihtmärk olemas, siis sa saad hakata oma teekonda planeerima. See on piisavalt lühike ja samas piisavalt pikk aeg, et ennast ette kujutada ja midagi ette võtta.

  1. Mida ma teeksin, kui ma ei kardaks?

Hirmul on kahjuks halb omadus inimesi varjutada ja takistada meid tegemast asju, mis võiksid meie elu paremaks teha ning unistusi täide viia.

  1. Kellel on sellised omadused, mis inspireerivad mind arenema?

Kui mõnel inimesel on selliseid omadusi, mida sa imetled, siis on see hea harjutus, et peegeldada neid omadusi ja mõelda viise, kuidas neid oma ellu tuua.

  1. Mis on see probleem, mida sa lahendad?

Kas sa oled olnud koosolekul ja saanud aru, et kõik inimesed räägivad erinevatest asjadest? Vahest aitaks see, kui kirjutad konkreetsed probleemid valgele paberile või tahvlile punkti kaupa üles, siis on kõigile selge, milliste teemadega tuleb tegeleda.

  1. Mis takistab mind tegemast neid asju, mida ma peaksin tegema?

Kõige lihtsam on öelda, et sa ei tea sellest mitte midagi ja kasutada seda vabandusena. Enamasti me teame tegelikult, millest jutt käib, me lihtsalt ei viitsi nende probleemidega tegeleda.

  1. Kas sa tahaksid mu mentoriks hakata?

Võta julgus kokku ja küsi mõne inimese käest, keda sa imetled, kas ta tahaks sind juhendada. Enamasti ei ole inimestel midagi selle vastu, et oma teadmisi jagada.

  1. Mis on kõige olulisem õppetund siiani mu elus olnud? Kas ma elan sellest lähtuvalt?

Tihti on nii, et inimesed teevad ühte viga mitu korda ja alles teisel korral avab see nende silmad ning jääb meelde. Ainuke halb asi on see, et teisel korral on õppetund täpselt sama valus kui esimesel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles