Toitumisnõustaja: ise toidu valmistamine on tervisliku toitumise alustala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes poleks kuulnud hoiatavaid sõnu, et poelettidelt leitav pakendatud valmistoit on pungil peidus olevatest lisakaloritest, mis on portsjonisse lisatud ennekõike toidu välimuse ja hea maitse säilimiseks? Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul selgitab, miks võiks eelistada kodus kokkamist väljas söömisele. 

Hiljuti Johns Hopkinsi Ülikoolis läbiviidud uuring kinnitas seda, et need, kes valmistavad toidu ise, tarbivad vähem kaloreid ja söövad toitainerikkamat toitu. Siinkohal on oluline mainida, et teadlased külmutatud toidu üles soojendamist kokkamisena ei määratlenud.

Selle aasta alguses avalikustati Illinoisi Ülikoolis läbi viidud teadustöö, mille järgi võib aga mitte ainult valmistoit, vaid ka sagedane väljas söömine aastas mitu lisakilo juurde tuua. Arvestades, et paljudel juhtudel tähendas see kiirtoidurestorani külastamist ja rämpstoitu, ei ole selline tulemus sugugi üllatav.

Kuid nagu selgub eelmainitud teadustöödest, ei ole kodus kokkamine seotud ainult paremate toitumisalaste teadmiste ja toitainerikkama toidusedeliga. Nimelt need, kes eelistasid valmistoidule või väljas söömisele valmistada suurem osa toidukordadest ise (vähemalt kuus õhtusööki nädalas), tegid tervislikemaid valikuid ka siis, kui nad aeg-ajalt väljas söömas käisid (toitainerikkam eine, mõõdukama kaloraažiga valik menüüst, tervislikemate toidukohtade eelistamine jne.). Seega on kodune kokkamine ja selle käigus omandatavad teadmised toitumisest laiemalt seotud tervislikuma toidulauaga nii kodus kui ka kodust väljas. 

Illustratsioon: Henri Ruul
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles