11 harjumust, mis parandavad su seltsielu

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mida vanemaks me saame, seda raskem on meil luua uusi sõprussuhteid. Me võime olla oma eluga rahul, kuid samas ei ole kunagi liiga hilja luua uusi põnevaid tutvusi.

Hiljutine Eurostati uurimus näitas, et rikkama seltsieluga inimestel on ka parem elukvaliteet. Seda silmas pidades reastame Bustle’i abiga 11 harjumust, mis aitavad sulgi sotsiaalset elu rikastada.

  1. Siruta käsi välja. Vahepeal ei ole vaja muud, kui natuke pingutada. Paljud potentsiaalsed sõprussuhted hääbuvad, kuna üks osapool ootas liiga kaua, et uuesti ühendust võtta. Ole see, kes hoiab kontakti!
  2. Ütle plaanidele jah. Isegi, kui need ei tundu esimese hooga ideaalsed, võta pakutud võimalused vastu. Sa võid üllatuda, kui palju sa tegelikult õhtut tuttavatega naudid.
  3. Tegele oma ärevusega. Kui sul on ärevushäire, siis võib suhete loomine olla topelt keeruline. Kui sa avastad, et mõte uksest väljagi astumisest ajab sind kergelt paanikasse, võid proovida psühhoterapeut Matt Traube trikki: pane kõik sind painavad mõtted paberile kirja. Oota pool tundi ning pöördu nimekirja juurde tagasi ning pane kirja mõned teised stsenaariumid, mis juhtuda võivad. Näiteks võib sinu hirm, et sind halvustatakse, osutuda täiesti alusetuks ning võid leida uue sõbra, kel on sarnane mure.
  4. Ära karda äraütlemisi. See on üks põhilisi põhjuseid, miks inimesed uusi suhteid luua kardavad. Sellest üle saades hakkab aga su sõpradering laienema. Kui keegi ei tahagi sinuga sõbraks saada, siis tegelikult ei ole sa midagi kaotanud, vaid oled tagasi seal, kust alustasid. Mõnikord mõjub teadmine, et sul pole midagi kaotada, tohutu pingelangusena.
  5. Otsi puutepunkte. Sarnaste huvidega inimesed hoiavad kokku. Pane end kirja tantsukursusele või liitu raamatuklubiga. Trikk on end kodust välja saada, edasine järgneb juba lihtsamalt.
  6. Saa sõbraks oma kalendriga. See ei aita sul mitte ainult üritusi meeles pidada, vaid ka muudab sotsiaalse elu organiseerimise lihtsamaks.
  7. Kasuta pühi ära. Kui su igapäevaelu on kiire ja tihe, siis pööra pühade ajal erilist tähelepanu sellele, et saaksid võimalikult palju sotsialiseeruda.
  8. Ära unusta oma kombeid. Viisakus avab palju uksi. Saada kutseid ja RSVP-sid, täna inimesi pärast üritusi toreda õhtu eest – inimesed otsivad nende lähedust, kellel on head kombed.
  9. Ole hea külaline. Inimesed tahavad endale külla kutsuda ainult toredat rahvast, nii et püüa olla see, kes on naljakas, jutustab toredaid lugusid või kellel on alati läbimõeldud kingitus kaasas. Kui sind kutsutakse kellegi koju, käitu kenasti ja paku võõrustajale oma abi.
  10. Ela huvitavat elu. See võib kõlada naeruväärselt, kuid pole seda – inimestele meeldivad huvitavad sõbrad. Lisaks on sul nii rohkelt erinevaid tegevusi, mille kaudu inimestega tutvuda.
  11. Palu abi. Palu sõpradel end uutele inimestele tutvustada või kui sa tunned, et seda vajad, siis palu professionaalset abi. Abi palumises pole midagi halba, kui sul on tunne, et ei saa hetkel ise hakkama.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles