Miks sa peaksid tegema energiauinakuid?

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Enamus täiskasvanuid vajab seitse-kaheksa tundi und ööpäevas. Üldiselt tuleks oma norm täis magada, kuna regulaarselt kuni kaheksa magavate täiskasvanute eluiga on pigem kui vähemagajatel (alla nelja-viie tunni ööpäevas). Vahel võib aga juhtuda, et oled jube unine, ei jaksa edasi töötada ja on vaja lisavõimalust kiireks puhkamiseks. Siinkohal võib välja aidata energiauinak.

Energiauinak ehk powernap pole tšakrate avamise tehnika või kristallipiibli järgmine. See on lühike uinak, mis leiab aset enne sügavasse unne langemist. Lühike uinak on palju efektiivsem kui kohv, energiajoogid või suhkrurikkad joogid, mis loovad vaid illusiooni sellest, et aju on puhanud.

Energiauinakut tehes tuleb lähtuda sellest, mida me teame selle kohta, kuidas uni töötab. Uni jaguneb nelja faasi. Esimest kahte faasi võib lihtsalt nimetada kergeks uneks. Kolmandast algab sügav uni. Neljandat faasi nimetatakse REM uneks (ingl k rapid eye movement – kiirete silmaliigutustega uneks). Selles nähakse tavaliselt unenägusid.

Uinakut tehes tuleb kinni pidada kindlast kestusest. 10-30 minutit kestvad uinakud (energiauinakud) võimaldavad siseneda ainult kahte esimese faasi – nö kergesse unne. Esimesest faasist ärgates on tunne, nagu polekski maganud. Teises faasis hakkab aju ignoreerima väljast kostvaid helisid ja muid stiimuleid, mis pole ohtlikud. Selles staadiumis on võimalik lõõgastuda ja rahulikult magada. Ühtlasi töötleb aju selles staadiumis õpitud infot ja salvestab seda. Niisiis tasub uinak hoida 10-30 minutit pikk, kuna ärgates tunned end värskema ja puhanumana. Kui magada rohkem kui 30 minutit, siis ei ole uinakust kasu, kuna tuleb isu edasi magada.

Erinevad uuringud on näidanud, et energiauinakud võivad parandada tähelepanu, kognitiivset sooritust, mälu, ärkvelolekut, õppimisvõimet. Niisiis järgmine kord, kui kätt poes energiajoogi, limonaadi või kohvi poole sirutad, kaalu hoopis lühikest uinakut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles