Filmidiiva Carole Lombard aastal 1937: kümme käsku naistele

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carole Lombart
Carole Lombart Foto: Mary Evans / Scanpix

Tallinna Posti 18. juuni 1937. aasta numbris edastati headele lugejatele filmidiiva ja Clark Gable’i abikaasa Carole Lombardi kümme käsku, millest peaks kinni pidama iga endast lugupidav naisterahvas.

  1. Pidage antud sõna. Mehed harilikult peavad sõna. Naised aga tihti arvavad, et nende eesõiguseks on murda lubadusi, kuid see pole õige. Kui ma midagi luban teha, siis ma seda ka teen.
     
  2. Ärge hoobelge. Mehed võivad hoobelda, kuid naised ei saa siin teha nagu mehed, kaotamata oma naiselikkust. Ükski mees ei suuda taluda naist, kes laulab kiidulaulu oma välimusele ja edule meeste juures.

    Carole Lombard ja Clark Gable (Foto: Mary Evans / Scanpix)

  3. Kuulake oma ülemuse sõna. Naine, kes ei tunnista distsipliini ega alistu oma ülemuse käskudele, ei saa olla edukas.
     
  4. Ta peab omama enesekriitikat. Kuid harilikult läheb iga naine otse põlema, kui talle öelda, et ta uus kübar ei sobi talle. Film on õpetanud mulle enesekriitikat ja selle omaduseta ei saa kellestki head lauljat, näitlejat, dekoraatorit või erasekretäri. See maksab ka igal teisel alal töötava naise kohta.
     
  5. Armastus on eraasi. Siin peaks naised jälle õppima meestelt, sest iga tõeline mees peab oma armastajad ainult oma teada ja ei kuuluta neid kogu maailmale.
     
  6. Töötage ja armastage oma tööd! Igal naisel peaks olema mõni töö või harrastus, olgu see majapidamine, kanakasvatus või midagi muud. Töötavad naised on huvitavad naised ja nendega on kergem elada. Naised, kes ei oska midagi peale hakata oma ajaga, on hädaohtlikud enestele ja teistele. Naised, kel pole midagi õiget teha, valmistavad ainult pahandusi ja peksavad keelt.

  7. Tasuge oma osa arvest. Naine, kes arvab, et mees peab alati maksma kõige eest, eksib. Ikka enam ja enam läheb moodi hollandi komme, et naine tasub oma osa arvest, eriti kui mõlemad pooled teenivad. Sellega ei kaota ükski naine oma naiselikkusest.
     
  8. Peamine voorus. Peamiseks vooruseks on huumorimeel, mida võib nimetada ka asjade sobivuse meeleks. Igasugune proportsioonidest väljalangemine ja täispuhutus peab ajama teid naerma, eriti kui see on teie oma täispuhutud mina. Teisel juhul olete pateetiline ja üsna lootusetu.

  9. Olge järjekindlad. Vaadake mehi – nad on hirmus järjekindlad. Võib juba ette öelda, kuis nad toimivad ühel või teisel juhul. Olge kenad ning tasakaalukad oma kutsetöös kui ka väljaspool seda. Mehed on ühesugused nii tööl kui kodus. Nad on harjumuse- ja mugavuse-inimesed. Sellepärast paljud neist abielluvad oma naissekretäridega, lootuses leida kodus naiselt sama valmisolekut kui töö juures. Nad on parandamata optimistid.
     
  10. Olge naiselikud. Kõik eelpoolöeldu ei takista teid olemast naiselik. Te võite ikka pööraselt armastada mõnd sorti lõhnaõli ja nutta, kui teie lemmiksukapaaril jookseb silm üles. Kõik kokku võetult: pidage sõna ja olge mõistlik. Mehed oskavad sellist naist alati hinnata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles