Kuidas aidata sõpra, kellel on ärevushäire? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ärevushäire korral on kõrvalseisjal raske midagi teha või kuidagi aidata.

Lause «kõik saab korda» ei pruugi mitte kuidagi abiks olla, aga mida saaks teha? Cosmopolitan küsis psühholoogidelt selle kohta nõu.

  1. Uuri haiguse kohta rohkem. Tee eeltööd, uuri välja, mida ärevushäire endast kujutab ja kuidas inimesed, kes sellega elavad, ennast tunnevad.

  2. Kuula. Vahepeal on üsna keeruline aru saada, miks teine inimene tunneb mõnes situatsioonis ärevust. Palu neil selgitada, küsi küsimusi ja kõige olulisem – kuula, mida nad räägivad! Rääkimine aitab mõtteid korrastada ja see muudab inimese rahulikumaks.

  3. Ole kannatlik. Ära ennusta, miks su sõber ärevaks muutus, vaid räägi temaga rahulikult ja nii saad päris põhjuse teada. Võib olla saate järgmine kord sarnast situatsiooni vältida.

  4. Ära halvusta. Tihti on nii, et ärevushäire all kannatavad inimesed teavad isegi, et nende hirmud ja mured on irratsionaalsed. See ei aita, kui sa lisaks halvustad, et «saa üle» või «kõik saab ju niikuinii korda». Lihtsalt kuula rahulikult.

  5. Ole seltsiks. Oxfordi ülikoolis tehtud uuringus selgus, et inimesed, kellel on rohkem sõpru, on õnnelikumad ja vähem murelikud. Kui su sõbral on ärevushäire, küsi ta käest, kas ta tahaks midagi teha kahekesi või suurema seltskonnaga.

  6. Ära suru teda liiga kõvasti midagi tegema. Ärevushäire korral viiakse keha hetkeks nii hingeliselt kui füüsiliselt maksimumini, see tähendab, et pärast seda on inimene väga väsinud. Seda on oluline meeles pidada.

  7. Hoolitse oma tervise eest. Kui sa veedad palju aega sõbraga, kellel on ärevushäire, siis see võib hakata mõjutama sinu enda vaimset tervist. Võta aega iseendale ja lõdvestu, eriti kui tunned end viimasel ajal stressis ja närvilisena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles