Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Toitumisnõustaja aitab: kuidas katta tervislik sünnipäevalaud väikelapsele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Linda Pärn
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Vida Press

Kaheseks saades on laps saanud proovida juba mitmeid erinevaid maitseid, tal on suus üsna mitu hammast ning suure tõenäosusega on välja kujunenud ka üks või mitu lemmiktoitu. Sünnipäevapidu tähendab alati ka natuke seda, et toidu valik ning mitmekesisus on külaliste rõõmuks valmistatud veidike rikkalikum kui igapäeva menüü. 

Tihtipeale lubatakse sünnipäevadel endale pisut rohkem kui argipäeval ja nii ka laste puhul – süüa lubatakse natuke rohkem kommi, kooki ning juua rohkem kui üks klaasike mahla või limonaadi. Küll aga teame, et magusaid jooke ja maiustusi ei ole väikelastele sugugi mitte soovitatav pakkuda, see aga ei tähenda, et sünnipäevalaud peaks olema igav.

Järgnevalt toon välja mõned ideed, mida olen ise sünnipäevadel kasutanud ja mis on nii mudilaste kui ka vanemate poolt heaks kiidetud. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press
  • Kuna lapsed tihtipeale unustavad sünnipäevadel süüa, sest põnevat mängimist ja lustimist jagub tundideks, olen pannud topsi sisse erinevaid köögivilju ja kui seltskonnas ei ole piimaallergiaga lapsi, täidan topside põhjad isevalmistatud dipikastmega. Sedasi toitu pakkudes on lastel põnev sisu tühjaks süüa ning kogemus näitab, et peo lõpuks on topsid kenasti tühjad. Topsides pakkudes saab ka silma peal hoida toidukogusel, mida laps sööb, mis annab võimaluse lapsevanemale n-ö ennustada, kui palju laps veel päeva jooksul süüa võib tahta. 
  • Olen pakkunud väikeseid võileibu, millel on toredad näod. Kogumus näitab, et ka need kaovad kiirelt laualt. Leivana soovitan kasutada täisterajahust rukkileiba või seemneleiba, mille peale määrida taluvõid või toorjuustu. Katteks sobivad juust, erinevad köögiviljad ja kvaliteetne sink.
  • Ka väikesed lihapirukad/juustupirukad lähevad väga hästi kaubaks.
  • Viimastel aastatel on väga hästi läinud nii lastele kui ka vanematele peale soe toit, mille olen kodus valmis teinud ja potiga kohale viinud. Menüüs on olnud risotot, mis sisaldab kanaliha, riisi ja erinevaid köögivilju. Olen pakkunud orsotot, mis on valmistatud kruupidest, peedist, sulatatud juustust ja peekoniviiludest. Tegelikult sobib ükskõik milline pajaroog, mida on lihtne valmistada ja mis sisaldab kindlasti köögivilju. Kui pakkuda sooja toitu, ei ole ka näksimist nii palju ning seeläbi on sünnipäevalaud rahakotile soodsam. Enne

    Pilleriin Täht lastega. Foto: erakogu.

    pidu saab pereliikmete ja sõpradega omavahel kokku leppida, kes mida lauale toob.
  • Snäkiks sobib hästi ka kodus isetehtud popkorn. Soovitan kasutada mahepoest ostetud maisiterasid, mis on GMO ja muu tervist kahjustava keemiavabad.
  • Soovitan ka valmista ise lihapalle, mida saab pakkuda sama dipikastmega, millega köögivilju.
  • Kui sünnipäev satub ajale, mil on vabalt saada erinevaid kodumaiseid marju, võib ka need pista topside sisse ja iga laps saab oma topsi. 
  • Puuviljalõigud või kangid on kerge laualt peo sisse haarata ning ära süüa.
  • Kass Arturi maiustus on paljude emade-isade lemmik juba lapsepõlvest, kuid proovige seda nüüd uuel ja pisut tervislikumal kujul – kasutage maisikepikeste asemel kamapalle.
  • Magusaks ampsuks sobivad hästi ka erinevad muffinid, mille küpsetamisel on kasutatud erinevaid juur-ja köögivilju – porgand, suvikõrvits, kõrvits.
  • Juhul, kui sa pole kindel, kas mõnel lapsel on piimaallergia või mitte, aga planeerid lastele pakkuda smuutisid, siis võib piima alternatiivina kasutada ka väikelastele mõeldud piimasegu, mis sobib ka allergikutele. Suurepärase kombo saad, kui lisad maitseks juurde ka veidi banaani ja marju.
Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Sünnipäevalauda kattes, on oluline kõik hästi läbi mõelda – kui palju külalisi on tulemas, millises vanuses on lapsed, kas laste hulgas on allergikuid ning kas ja kui palju tuleb täiskasvanuid. Mõne jaoks võib kõlada kummaliselt, et miks peaks mõtlema sellele, kas seltskonnas on ka allergilisi lapsi ja miks teised lapsed peaksid kannatama lihtsalt seetõttu, et üks lastest on allergik. Minul tekib siis samuti küsimus – aga tõepoolest, miks nad peaksid kannatama? Allergikute toit on tihti tervislikum kui mitteallergikute ning toidutalumatus ei tähenda seda, et sööma peaks maitsetut ja ebameeldivat toitu. Seega leian, et sünnipäevalapse vanemate poolt on see väga inimlik ja hooliv žest, kui lauale asetatud toit sobib kõigile külalistele ning eelkõige lastele. 

Lauda ei ole vaja katta keerukate  ja uhkete koogikeste ja maiustustega, soovitan panustada rohkem n-ö näputoidule ja sellele, mida kahe aastased lapsed on igapäevaselt harjunud sööma, sest selles vanuses meeldib paljudele lastele juba tuttavaks saanud toit. Kui liiga palju laua katmisega eksperimenteerida, võib juhtuda, et suurem osa toidust jääb alles ning külalised lahkuvad tühjade kõhtudega. 

Siin ka kaks soovituslikku muffiniretsepti järgmiste sünnipäevade tähistamiseks:

Porgandimuffinid:

  • 2 dl täistera rukkijahu
  • 1 dl nisujahu (võib olla ka gluteenivaba) 
  • 5 keskmise suurusega porgandit 
  • 150 g (laktoosivaba) võid
  • 3 muna 
  • 5 spl pruuni rafineerimata suhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit

1. Koori porgandid ja riivi.

2. Sulata või ning jahuta.

3. Vahusta munad koos suhkruga.

4. Lisa muna-suhkru segu hulka või ja riivitud porgandid.

5. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber.

6. Lisa muna-porgandi segule pidevalt segades küpsetuspulbriga segatud jahu.

7. Täida muffinivormid ¾ osas tainaga.

8. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta umbes 12 minutit. Keera ahi välja ning hoia muffineid veel 10-15 min ahjus.

Tervislikud täistera-mustikamuffinid

  • 4 suurt küpset banaani
  • 600 g täisteranisujahu
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl söögisoodat
  • Noaotsatäis soola
  • 200 g pruuni suhkrut
  • 560 ml petti
  • 2 suurt muna, kergelt lahti klopitud
  • 125 g sulatatud võid
  • 400 g mustikaid

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane valmis muffinipann ja -vormid.

Suru banaanid kahvliga püreeks. Teises kausis sega kokku jahu, küpsetuspulber, suhkur, sooda ja sool. Lisa pett, banaan, munad ja või. Sega kõik kiirelt läbi ja sealjuures väldi ülesegamist. Nüüd lisa mustikad.

Pane muffinivormid tainast täis (jäta ülevalt vaid paar-kolm millimeetrit vabaks). Küpseta muffineid ahjus ca 25 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid. Lase muffinitel paar minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta välja ja lase neil restil lõpuni jahtuda.

Head isu! 

Tagasi üles