Arvuta välja, mil määral mõjutab su keha üks süütuna näiv kokteil (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Elustiili-napsitamine on Eestis aina tavalisem. Üks klaas kliendikohtumisel, näituse avamisel või õhtusel kontserdil leiab positiivset kajastust nii seltskonnakroonikas kui ka Facebooki-postitustes.  Kahjuks tungib uus harjumus ka autorooli - 0,2-0,49-promillise joobega sõidukijuhtide osakaal kasvab aasta-aastalt. Sihtgruppi ehk alkoholitunnustega juhte, kes on tabatud «Kõik puhuvad» aktsioonil, kuuluvad ka naised vanuses 30-39 aastat. 

Widmarki valemi abil saab inimene välja arvutada, kui suure joobe ta mingist joogist saab ning kui kaua see organismis püsib. Kõik selleks, et ennetada liiga vara rooli minemist.

Kuna Maanteeameti uuringud näitavad, et inimeste teadmised alkoholi mõju ja organismis püsimise aja kohta on olematud, siis on taoliste abistavate valemite jagamine ainult abiks. Näiteks küsimusele: «Kui kõrge on 55-kilose naise vere alkoholisisaldus 30 minutit pärast kolme 0,5-liitrise 5-protsendilise kangusega õlle joomist?» ei osanud õiget numbrit nimetada ükski naine. Pakuti selgelt palju madalamaid näite. Ka ainuüksi pokaal vahuveini annab 55-kilosele naisele keskmiselt 0,39-promillise joobe ning täieliku kainenemiseni kulu 4 tundi.  

Widmarki valemiga saab arvutada, kui suur on alkoholi kogus veres promillides. Konkreetne näitaja sõltub inimese kaalust ja soost, kuid õlle puhta alkoholi sisaldus on pea kaks korda suurem kui veinil, seetõttu tekitab õlu selgelt suurema joobe. 

Tarbitud puhta alkoholi kogus grammides ehk (kogus liitrites x alkoholi mahuprotsent x 0,789 x 10)

Kehakaal (kg) x 0,6 (naised)                                                                              

Valemi selgituseks:

* 0,789 - alkoholi suhteline tihedus vee tiheduse suhtes.

* 10 - ühes alkoholiühikus on 10 grammi puhast alkoholi.

* 0,6 tähistab bioloogilise vedeliku hulka organismis ning on sooliselt erinev.

NB! Kui on soov arvutada sama mehe kohta, siis tuleb kehakaal korrutada 0,7-ga. 

Näiteks: mitu promilli alkoholi on sinu organismis pärast 0,5-liitrise 5,2-protsendilise kangusega õlle ning 0,125-liitrise (125 ml) pokaali 11,5-protsendilise kanguse veini tarbimist?

Kui naine on nt 60-kilone, siis on õlle arvutuskäik järgmine:

Foto: Ekraanitõmmis

Organismis väheneb alkoholi hulk keskmiselt kiirusel 0,1 promilli tunnis. Kui jagada eelpool arvutatud jookide alkoholikogus promillides 0,1-ga, saab teada, mitu tundi kulub täieliku kainenemiseni. 

Antud jookide puhul siis antud õllekoguse põletamiseks läheb 5,5 tundi ja veini puhul 3 tundi.

Kindlasti tuleb arvestada, et alkoholi kadumise kiirus organismist sõltub ka muudest faktoritest – väsimusest, organismi eripärast, tervislikust seisundist, eelnevalt söödud toidust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles