Kolm eluterve armuelu nippi, mis aitavad sind ka lahku minnes

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ajakirjas Verily kirjutab Erica T., et ta nägi aastaid vaeva, et õppida elutervelt vastassooga suhtlema. Ta püsis kainena, käis suhtekursustel, õppis ennast armastama ning lõpetas enesehävitusliku käitumise. Lõpuks kohtus ta noormehega, kes paistis täiuslik.

Nende suhe arenes täpselt nii, nagu peab – nad ei kiirustanud füüsilise lähedusega, vaid veetsid aega, et luua omavahelist usaldust ja sidet. Ning kui mees neli kuud hiljem suhte ikkagi lõpetas, oli Erica šokeeritud. «Ma lõpuks ometi deitisin uuel, tervislikul viisil. Miks mulle ikka jäi lõpuks see vana hea südamevalu?» küsis ta endalt ning mõistis siis, et tegelikult ei läinud tema raske töö tühja. Ta ei saanud küll auhinnaks unelmate romanssi, aga ta oli omandanud oskuse hästi deitida ja ka hästi lahku minna. Tervislik deitimine ei kaitse küll südame murdumise eest, aga see aitab palju kiiremini sel paraneda ja sul edasi liikuda.

Erica loetleb kolm eluterve armuelu nippi, mis aitavad suhte purunemisest ka üle saada.

  1. Hoia sõbrad lähedal. Tagasi vaadates on Erica rahul, et uue suhte tekkides ei isoleerinud ta end sõpradest. Varem oli tema harjumuseks sõpradele ära öelda, sest uuest mehest sai alati ta maailma keskpunkt. Sel korral ta teadlikult ei teinud seda ning väärtustas sõprussuhteid samuti nagu varem. Just sõprussuhted on need, mis pakuvad elu põhialuse: sideme, jagatud maailmavaated, heaolutunde. Ellu tekkiv meeskaaslane on vaid boonuseks ning tema õlul ei lasu kohustus seda kõike naisele pakkuda.
     
  2. Ära loobu oma rutiinist. Üks lahkumineku suurimaid traumasid võib olla just see, kuidas su igapäevane rutiinne elu järsku laguneb. Kui varem Erica elu ainult mehe ümber keerles, loobus ta oma hobidest, tavapärastest tegemistest, ning kui suhe lõppes, pidi ta lisaks südamevalule ka alustama oma elu nullist ülesehitamist. Nüüd ehitas ta pigem uue suhte oma juba toimuva elu ja rutiini ümber, nii et kui suhe lõpuks läbi sai, ei langenud kokku kogu tema maailm, mistõttu oli kurbade tunnetega palju kergem hakkama saada.
     
  3. Ära kahtle oma väärtuses. Erica ei eitagi, et talgi oli päevi, mil ta peas keerlesid erinevad oleksid ja poleksid ning mil kurbus tahtis hinge lämmatada. Aga tänu suurele tööle, mis ta oli enne mehe oma ellu tulekut ära teinud, teadis ta kindlalt, et ta on väärtuslik, tal on palju suhtesse panustada ning ühel päeval leiab ta kellegi, kes on valmis temaga koos panustama. Varem oli Erica harjumus pärast lõppenud suhet oma südame ümber müür ehitada, kuid sel korral – kuigi ta ei tundnud vajadust kohe uude suhtesse tormata – hoidis ta südame armastusele avatuna.

«Tänu elutervele kohtingukäitumisele ei vajanud ma sel korral suhtest üle saamiseks kaht aastat nagu varem, vaid läks vaja kõigest kahte kuud,» kirjutab Erica. «Ma andsin endale ruumi ja aega, et leinata ning ühel päeval saabus mu ellu uus mees, kes pani mu südame kiiremalt põksuma ja põsed õhetama. Ma olin valmis taas riskima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles