Tsöliaakia nimelise haiguse all kannatavad inimesed on gluteeni ehk teraviljavalgu suhtes ülitundlikud. Ainus ravimeetod on gluteenist täielikult loobumine ja seda terveks eluks.
Gluteenivaba dieet tervele lapsele ei sobi
Kahjuks on gluteenivaba dieet aga populaarsust kogumas ka nende lapsevanemate seas, kelle lastel puudub gluteenist hoidumiseks meditsiiniline vajadus, vahendab Emmede Klubi.
Internetist gluteeni kahjulikkuse kohta lugenud vanemad usuvad, et pakuvad oma lastele tervislikumat eluviisi, kui hoiduvad gluteenist.
Paraku ei ole gluteenivabad tooted ilma tsöliaakiata inimestele sugugi tervislikumad kui tavalised teraviljatooted. Tihti on gluteenivabade toodete loomisel gluteeni puudumist kompenseeritud: näiteks võivad need tooted sisaldada rohkem rasva, rohkem suhkrut, rohkem soola, vähem vitamiine ja mineraalaineid, vähem kiudaineid jne.
Tihti on gluteenivabad alternatiivid valmistatud ainetest, mis on gluteeni sisaldavatest teraviljadest kahjulikumad. Üks tüüpiline aseaine on geneetiliselt muundatud mais. Teine aga riis, mis sisaldab teadupärast vähkitekitavat ainet arseeni ja millega liialdamine pole seetõttu tänapäeval soovitatav.