Mis võib põhjustada ebameeldivat hingeõhku?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Halb hingeõhk on üks ebameeldivamaid asju, mis tõukab vestluskaaslasi sinust eemale. Aga mis täpselt võib tekitada ebameeldivat hingeõhku?

Üheks põhjuseks on kindlasti see, kui sa ei pese korralikult hambaid, kuid lisaks sellele on veel mitmeid asju, mis võivad hingeõhku halvaks muuta, kirjutab Good Housekeeping.

  • Toidud

Hingeõhu muudavad ebameeldivaks näiteks sibul ja küüslauk, jookidest mõjub hingeõhule kõige halvemini kohv. Kui tunned pärast hommikukohvi või lõunapausi, et su hingeõhk võib olla ebameeldiv, näri suhkruvaba nätsu.

Ka suitsetamine muudab hingeõhu ebameeldivaks.

  • Halb suuhügieen

Halba hingeõhku võivad põhjustada suus olevad bakterid, mis hakkavad kasvama ja levima siis, kui sa ei harja oma hambaid korralikult ega kasuta hambaniiti. Dr Miguel Stanley selgitas, et suus olevad bakterid toituvad toidujäänustest ja suhkrust, mis on hammaste vahele jäänud ning see tekitab halba hingeõhku. «Seetõttu on hambaniidi kasutamine ääretult oluline,» sõnas Stanley. 

  • Vedelikupuudus

Tihtilugu jääb see mainimata, ent ka vedelikupuuduse tõttu võib hingeõhk muutuda üsna ebameeldivaks. Kui su kehas pole piisavalt vedelikku, siis ei teki ka kuigi palju sülge. Sülg on suus eelkõige selleks, et bakteriga võidelda, sest süljel on antibakteriaalseid omadusi. 

  • Terviseprobleemid

Dr Stanley rõhutas, et halb hingeõhk ei viita alati sellele, et inimene ei pese hambaid. Hingeõhu võib ebameeldivaks muuta näiteks see, kui sul on kurgumandlitega probleeme. Dr Stanley sõnas, et kõigepealt tasuks konsulteerida oma hambaarstiga, kes siis kas kinnitab või välistab võimaluse, et halb hingeõhk on seotud hammastega. Seejärel tasuks pöörduda juba perearsti poole, kes oskab sind edasi suunata.

Kuidas halba hingeõhku ennetada?

  1. Käi regulaarselt hambaarsti juures, et kontrollida, kas su hambad ja igemed on terved. 
  2. Kui pesed hambaid, puhasta ka oma keelt. Pelgalt hambapesu teeb puhtaks umbes 60 protsenti hammaste pinnast, ülejäänu puhastamiseks kasuta hambaniiti, et saaksid puhtaks ka hammaste vahed. 
  3. Näri suhkruvaba närimiskummi, mis aitab sülge toota ega lase suul liiga kuivaks muutuda. Kuiv suu on bakteritele heaks kasvukohaks.
  4. Kirjuta üles, mida sa sööd ja milliseid ravimeid võtad. Näita seda nimekirja oma hambaarstile, kes võib selle alusel osata öelda, milles on probleem. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles