11 väidet truudusetusest: müüdid ja tegelikkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitte kõik pole enda kallimat petnud, kuid mõned küll. Näiteks selgus kolme aasta tagusest Eesti naiste seksuaaltervist käsitlenud uuringust, et juhuslikke või püsivaid kõrvalsuhteid on küsitluse hetkel kestnud kooselu jooksul ette tulnud pea viiendikul vastanutest.

Truudusetuse kohta leidub teisigi väiteid ning tegelik tõde võib osutuda üllatavaks, kirjutas yourtango.com.

Hormoonid mõjutavad truudust

Õigus. Kõrge suguhormooni östradiooli tasemega naised võivad Texase ülikooli uuringu järgi suurema tõenäosusega abielu rikkuda. Antud hormoon on seotud viljakusega ning selle kõrge taseme puhul on naised altimad uue partneriga flirtima, suudlema ja tõsist kõrvalsuhet alustama.

Lisaks oli kõrge östradiooli tase seotud väiksema põhipartneriga rahuloluga. Autorite sõnul näitas uuring, et väga viljakaid naisi ei ole püsisuhtes lihtne rahuldada ning neil on kõrgem motivatsioon, et otsida ihaldusväärsemat partnerit. Samas eelistavad nad pigem ühest abielust teise hüpata kui juhusuhteid harrastada.

Truudusetus põhineb seksil

Nii ei ole, väitis Browni ülikooli kliiniline professor Scott Haltzman. Petmine võib esineda emotsionaalsel tasandil ilma seksuaalsuhteta. Sõprusest saab emotsionaalne truudusetus, kui tekib emotsionaalne intiimsus, seksuaalne pinge ning seda hoitakse saladuses või väljaspool abielu, selgitas Haltzman.

Petetakse, kuna armastus on kadunud

«Vähesed afäärid algavad seepärast, et üks partneritest pole enam enda abikaasasse või partnerisse armunud,» rääkis Haltzman. «Nad ei pruugi sel hetkel õnnelikud olla, mis aga ei tähenda, et puudub armastus.» Truudusetus viitab sageli teistele probleemidele suhtes – näiteks vajab mees ego tõstmist kellegi teise poolt peale enda naise või otsib naine enamat tähelepanu, kui seda kodus saab.

Petetakse vaid nooremate ja kuumematega

Kui prints Charlesi ja Camilla Parker Bowlesi suhe midagi näitab, siis seda, et truudust ei murta vaid nooremate ja kuumematega. Afääri alustatakse sageli, et täita mõnd tühimikku põhisuhtes, märkis suhete ekspert Matt Titus. «Petad, sest otsid midagi sellist, mida su abikaasal või partneril pole.» Näiteks ei hooli mõned truudusemurdjaid välimusest, kuid on pimestatud nutikusest, jõukusest või intelligentsusest.

Kes petab ühe korra, petab alati

«Kui õpid kaotusest, näed enda tegude tagajärgi,» tähendas Titus. Kuna ta isegi enda esimesele abikaasale truudust murdis, siis tundis ta enda sõnul petmise tagajärgi ning sai läbi kogemuse emotsionaalselt küpsemaks. Nüüd on ta uuesti abiellunud. «Mulle anti teine võimalus. Ma ei petaks iial enda naist, seega pole väide alati tõsi.»

Abielu ei pea truudusetusele vastu

Afäär ei pea doktor Haltzmani sõnul tingimata põhisuhet purustama. Kui vaatad olukorda positiivsest küljest, siis võib truudusetus viia paarinõustaja juurde, kus arutatakse suhteprobleeme sügavuti. «Abielu või suhe võib absoluutselt petmisele vastu pidada.»

Kõrvalehüpe ei erine afäärist

«See on erinev,» leidis kliiniline seksuoloog Rhonda Fine. Ühekordne truudusetus lõhub suhtes sidet või usaldust, kuid afäär hõlmab palju rohkem emotsioone kui ühekordne kõrvalehüpe. Mõlemal juhul pole enda partnerit ja abieluvannet austatud, kuid jätkuv kõrvalsuhe võiks veelgi hullem olla, kuna neis tekib sageli lisaks emotsionaalne intiimsus.

Naised ei peta

Petavad ikka küll, sõnas Fine. Naistel tekib truudusetuseks sageli rohkem võimalusi ning nad ka seovad end kergemini.

Mehed petavad, sest ei saa kodus piisavalt

Truudusetusel võib olla palju põhjuseid ning need ei hõlma alati seksi, tähendas Fine. «Inimesed petavad, kuna on isekad, ebaküpsed või eneseimetlejad. Või on nad põnevusest sõltuvad ja võlutud draamast. Nad seavad enda vajadused teiste omadest kõrgemale ja süüdistavad harva iseend petmise põhjustes.»

Keskea kriis võrdub petmisega

Klišeedega on see lugu, et enamik neist põhinevad faktidel. Kuid keskea kriis hõlmab palju enamat. Wisconsin Public Radio läbiviidud online-küsitluses vastas ligi pool osalejaist, et keskea kriis on väga ehtne ja masendav kogemus. Mõned mehed jõuavad keskikka ning murravad truudust. Teised hakkavad alkoholiga liialdama või kogevad depressiooni. Neil juhtudel oleks aeg terapeuti otsima hakata.

Truudusetud ei taha vahele jääda

Haltzmani sõnul on täpselt vastupidi. «Inimesed võivad ise nii korralada, et abikaasa või naine teada saaks. Kas selleks on huulepulgajälg särgikrael või perearvutis avatuks jäetud meil, sõrmejälgi jäetakse igale poole.» Ta lisas, et tihtipeale on see appihüüd – osa teeb kõrvalsuhte ilmselgeks, kuna tahab lõpetada, kuid ei oska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles