Milleks meile uusaastalubadused?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesmärgid võivad tuua edu igas eluvaldkonnas.
Eesmärgid võivad tuua edu igas eluvaldkonnas. Foto: SCANPIX

Käes on taas kord uusaastalubaduste aeg, mil mõnigi meist vaatab möödunule tagasi ning otsustab siiralt teha järgneval aastal muutusi paremuse poole. Kuid kas seda ikka tasub teha?

Psychologytoday.com kirjutas, et ausad meenutused ja lubadused end parandada peaksid siiski positiivsed olema – miks need meile siis vastumeelsed on?

Probleem seisneb hirmus. Hirm muutuste ees ja kartus nurjuda on põhjused, miks paljud uusaastalubadusi pelgavad. Saavutusjanuliste naiste puhul on hirm vahel nii võimas, et otsustatakse kogu traditsiooni eirata.

Millest hirm?

Vastus peitub kahes eraldiseisvas, kuid seotud põhjuses: esiteks, edukate naiste loomuses ning teiseks, lubaduste olemuses.

Kõigepealt, kõrgelennulistel naistel on mõned üsna ainulaadsed isikuomadused. Neid juhib saavutusvajadus ja motiveerib edu. Nad naudivad, kui neil on korraga mitu rauda tules ning tunnustavad end, kui hoiduvad sealjuures miskit süütamast.

Neil saab kõik kiiremini ja paremini tehtud kui teistel, sageli näiliselt väikese pingutusega. Kui tekib uus takistus, siis nad ületavad selle. Ilmneb uus probleem ja nad lahendavad selle. Kokkuvõtvalt – nad otsivad väljakutseid, mis neid töös hoiaks, sest neid juhib seesmine soov silma paista.

Milles siis probleem? Kas uusaastalubadused ei peaks ideaalselt nimetatud omadustega sobima? Kas edukad naised ei peaks seatud eesmärke sama kergelt täide viima kui tööl? Nii ja naa, mis viib meid teise põhjuse juurde.

Uusaastalubadustel on samuti erilised omadused, mistõttu on neid tükk maad raskem ellu viia kui näiteks suurt projekti töö juures. Otsused tähendavad tavaliselt olulisi ümberkorraldusi eraelus, mida sooviti saavutada ja muuta aasta tagasi, kuid ebaõnnestuti, kuna ülesanne osutus liiga keeruliseks – näiteks kaalulangetamine, trenni minek, suurema palga teenimine või elu nautimine.

Lisaks on enamik uusaastalubadusi – nagu eespool kirjeldatudki – üldised, hägused ja lihtsalt saavutatavad erinevate tegurite koosmõjul, mida me ise ei pruugi kontrollida. See teebki neist pea võimatud ülesanded ning seletabki, miks lubadused meid heidutavad.

Kuid see ei pea nii olema! Iga uus aasta sümboliseerib võimalust endi eludes positiivseid muudatusi läbi viia ning areng on oluline. Muutuseid võib suisa elu alustalaks pidada, kuna need teevad elu huvitavaks, tõstavad meie heaolu ja kohanemisvõimet. Ilma muutusteta ei toimu areng isiklikus elus ega ametialaselt.

Kellel uusaastalubadusi vaja on?

Sinul endal! Me kõik vajame neid tegelikult. Kas seame eesmärke aastavahetusel, sünnipäeval või mõnel teisel päeval, on neil võim meie elu uues ja paremas suunas juhtida – kui teeme otsuseid õigesti. Viimane tähendab, et loome võimaluse lubadustel õnnestuda.

Kõigepealt tuleks ümber sõnastada üldlevinud lubaduse tähendus. Enamik edujanulisi naisi püüdleb tähtede poole. Hiiglasliku sammu astumine, mida sina, kõigi oma tugevuste ja oskustega, pole terve aasta suutnud, vajab ilmselgelt rohkemat kui üht pingutust. Kui see oleks lihtne, oleksid seda ammu teinud.

Selle asemel, et lubadustesse suhtuda kui «kõik või mitte midagi» eesmärki, püüa endale luua väiksemad ja realistlikumad ülesanded, mis sind lõpuks ülima eesmärgini viivad. Näiteks on üks levinud uusaastalubadus: «Saan vabaks võlakoormast.» Probleem on sõnastatud häguselt ning puudub ajaline piirang, mis annab selgelt märku sellest, et otsus lõppeb põrumisega.

Elujõulised lubadused on väiksemad, täpsed, selgelt sõnastatud ja ajaliselt mõõdetavad, et jõuda lähemale suurele eesmärgile. Näiteks: «Võtan kohvi tööle kodust kaasa ning ei osta seda igal hommikul tee pealt,» ja «säästetud raha kannan igal kuul võla katteks krediitkaardi kontole.» Mõlemad ülesanded on realistlikud, mõõdetavad ja teostatavad.

Teine viis eduvõimaluste parandamiseks on kindlaks teha, et eesmärgid on sinu kontrolli all. Saavutusjanulised naised võivad korda saata palju imepäraseid asju, kuid ei saa kontrollida teiste tegemisi. Selle asemel, et otsustada: «Saan palgalisa enne aasta lõppu,» püüa lubaduses sõnastada, mida kindlat saaksid ise tööl ära teha, et suurendada palgatõusu võimalust.

Oluline on ennast edusammude puhul tunnustada, mitte oodata vaid suure eesmärgi täitumist. Ning lõpuks on uusaastalubadusi tähtis teistega jagada – see motiveerib ning lähedased saavad sulle toeks olla.

Tõsi on, et oleme kõik pidevas muutumises, kas seda tahame või mitte. Seega milleks oodata? Uus aasta on ukse ees ning võiks tulla isiklikus elus produktiivsem kui eales varem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles