Kuidas korvata seda, kui oled terve päeva istunud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eksperdid peavad istumist lausa nii ohtlikuks tegevuseks, et seda on hakatud võrdlema suitsetamisega. Üha enam uuringuid on tõestanud, et istumine on tervisele kahjulik. Kahjuks on aga suur hulk töökohti sellised, et inimene peab teatud arvu tunde päevas laua taga istuma.

Mõned arvasid, et seda probleemi saab kergesti lahendada: tuleb istumise asemel hoopis seista. Oli neid, kes proovisidki kontoritööd teha seistes, end teadlaste sõnul pole ka see hea lahendus, sest pikalt seismine ei mõju tervisele samuti kuigi hästi. Kõige parem on see, kui saad päeva vältel kordamööda nii istuda kui seista, kirjutab Elite Daily. 

Mida võiks aga õhtul teha, kui oled terve pika päeva kontorilaua taga istunud? Siin on mõned ideed.

1. Kasuta oma koduteekonda maksimaalselt ära. Kui lähed tööle autoga, pargi oma töökohast veidi eemale, et peaksid hommikul ja õhtul autoni natuke rohkem kõndima. Kui kasutad ühistransporti, seisa sõidu ajal püsti.

2. Kasuta treppe (soovitatavalt võta kaks astet korraga). Kasuta ära igat võimalust, et olla veidike aktiivsem, eriti juhul, kui saad valida, kas sõita liftiga või kasutada treppi. Kasuta igal juhul treppi ja kui jaksad, võta kaks astet korraga.

3. Istu õigesti. Kui pead terve päeva istuma, siis tee seda vähemalt õigesti. Kontrolli, et su tool oleks õigel kõrgusel, jalad peaksid olema kindlalt vastu maad. Veendu, et su alaselg toetuks vastu tooli, see aitab selga sirgena hoida. Vaata üle seegi, et arvutiekraan oleks õigel kõrgusel, siis sa ei pea ekraani kohal küürutama.

4. Nihele rohkem. Liiguta laua all oma jalgu, vaheta istumisasendit. Liiguta oma keha, isegi nätsu närimine loeb! Need liigutused võivad tunduda mõttetuna, kuid kui need kõik kokku arvestada, siis saab su keha rohkem liikuda kui tavalise passiivse tööpäeva jooksul.

5. Tõuse püsti ja liigu ringi. Iga tunni jooksul võiksid vähemalt korra oma laua tagant tõusta ja ringi liikuda. Võid liikumispause kasutada ka oma tööülesannete täitmiseks. Näiteks selle asemel, et kolleegile e-kiri saata, kõnni tema juurde ja ütle, mida sa öelda tahad. 

6. Joo rohkem vett. Vee joomine on väga kasulik. Mida rohkem sa jood, seda rohkem pead käima ka oma veepudelit täitmas ja ka pissil. Mõlemad tegevused eeldavad püsti tõusmist ja liikumist.

7. Tee oma laua taga harjutusi. Ka paigal istudes on võimalik harjutusi teha. Näiteks tõsta üks jalg õhku, siruta sirgeks ja hoia umbes 10 sekundit. Korda sama teise jalaga. Tee seda 10-15 korda. Teine võimalus on tõsta jalg õhku ja joonistada sellega laua all nähtamatuid ringe. Joonista 10 ringi päripäeva ja seejärel 10 ringi vastupäeva. 

8. Alusta venitamist. Kaela ja selga tasuks tööpäeva vältel venitada. Kaela venitamiseks pane üks kõrv vastu õlga ja hoia pead niiviisi umbes 30 sekundit. Seejärel kalluta pead teise õla suunas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles