Eksperdid hoiatavad: vanemad ei oska hinnata, kui palju und laps tegelikult vajab

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus-Meremaal avaldatud uurimusest selgub, et paljud vanemad ei oska hinnata, mitu tundi peaksid lapsed magama. 

Uurimuse käigus tegid eksperdid kindlaks, et üks lapsevanem neljast usub, et laps peaks magama vähem, kui on soovitatud. Üks lapsevanem viiest jällegi uskus, et laps peaks magama rohkem, kui on soovitatud. Vanemad ütlesid, et telerivaatamine, sport ja hilised õhtusöögid segavad tihtipeale nende laste unerežiimi, edastab Huff Post.

«Kui laps ei saa piisavalt magada, siis on tal keskendumisraskused, meeleoluhäired, tal on raske õppida, tervise ja käitumisega võib esineda probleeme,» sõnas uurimuse juht Philippa McDowall Otago ülikoolist. «Lapsevanemad peaksid teadma, kui oluline see on, et laps magaks piisavalt ja vanemad peaksid veenduma, et lastel oleks tervislik ning ühtlane unerežiim.»

Teadlased märkisid, et kui lastel esineb uneprobleeme, siis esimese asjana tuleb hakata koolitama vanemaid. Tihtipeale on emad end kõikide teemadega kenasti kurssi viinud, kuid üks asi, milles nad kuigi pädevad pole, on see, kui palju peaks laps magama.

McDowall ja tema meeskond jälgis 115 lapsevanemat, enamik neist olid emad, kelle lapsed olid vanuses 2-12. Kõik lapsed olid sel hetkel Wellingtoni lastehaigla patsiendid. Vanematelt küsiti üldisi küsimusi laste magamisharjumuste kohta, samuti uuriti vanematelt, kas nad teavad, kui palju peavad erinevas vanuses lapsed magama. Lisaks sellele soovisid teadlased teada, kas miski (teler, õhtusöögid vms) võib kodus lapse unerütmi häirida.

Suurem osa vanematest vastas umbes pooltele küsimustele õigesti. 26 protsenti vanematest uskus, et lapsed vajavad vähem und kui täiskasvanud ja 19 protsenti vanematest leidis, et lapsed peaksid magama rohkem, kui on soovitatud. Need vanemad, kel oli madalam haridustase ja väiksem sissetulek, olid laste magamisharjumustega halvemini kursis.

Kõige enam õigeid vastuseid andsid väikeste laste vanemad, kes teadsid väga hästi, kui palju peaksid lapsed magama ja kuidas vältida võimalikke õhtusi takistusi. Need vanemad, kes ei osanud laste unevajadust õigesti hinnata, ei teadnud sedagi, kuidas vältida võimalikke segajaid. 

Sarnaseid uurimusi on tehtud ka Põhja-Ameerikas ja tulemused on olnud samad. Bostoni lastehaigla arst dr Judith Owens sõnas, et kui vanemad ei mõista uneprobleeme, siis see võib oluliselt mõjutada lapse tervist. Owens rõhutas sedagi, et võimalike segajate kõrvaldamine on ääretult oluline. «Üks suurimaid probleeme on see, et lapsed kasutavad erinevaid ekraane vahetult enne magama jäämist,» sõnas ta. Ekraanivalgus stimuleerib lapse aju ja võib vähendada und reguleeriva hormooni taset. 

Owensi sõnul tuleks unehäiretega tegeleda samamoodi nagu iga teise terviseprobleemiga. «Vanemad peaksid hoolitsema lapse magamisharjumuste eest samamoodi nagu lapse toitumise või füüsilise aktiivsuse eest,» leidis ta. 

Philippa McDowall lisas, et vanemad peaksid sisse seadma õige unerežiimi, et lastel kujuneksid välja tervislikud magamisharjumused. Vanemad, kes tunnevad muret oma lapse magamisharjumuste pärast, võiksid pöörduda lastearsti poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles