Laulja Anett Kulbin peab maitseviinakööki

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulja Anett Kulbin ohjab ka väikest maitsestatud maheviina lööki.
Laulja Anett Kulbin ohjab ka väikest maitsestatud maheviina lööki. Foto: Eero Vabamägi
  • Uus naps vanaemade retsepti järgi.

Seesama Anett Kulbin, kes Eesti Laulu poolfinaalis esitas oma kauni ballaadi sama hingestatult ja jõuliselt nagu brittide popikuulsus Adele, ohjab – üllatus-üllatus! – ka väikest maheviina maitsekööki.

Tõesti, lauljana tuntud Anett Kulbini ööpäevad pole sugugi üksnes muusika päralt. Tema päev kulub Telliskivi loomelinnaku askeetlikus kontoris suuresti Nobenapsile ehk maitsestatud maheviinale; muusika tegemine, kirjutamine ja harjutamine jäävad põhiliselt õhtutesse ning ulatuvad mõnikord ka öödesse. Selle kõige vahele mahuvad loomemajanduse õpingud EBSis, mille koolitööst Nobenapsi maheviinaäri aasta tagasi alguse saigi.

«Kuigi muusika on minu jaoks alati olnud lõbu ja kirg, võin praegu pidada nii muusikat kui ka Nobenapsi täiskohaga tööks. Samas ei võta ma kumbagi kui kohustust,» nendib Anett, kelle lähem sõprus muusikamaailmaga algas lapsena viiulimängust ja jätkus lauluõpingutega Tartus Heino Elleri nimelises muusikakoolis. 18-aastaselt pakkis Anett kohvri ja läks vanemate toel aastaks Londonisse laulu õppima. Adele, muide, on talle artistina paeluv ja suur eeskuju, keda ta Londonis lisaks Jamie Cullumi pop-jazz’ile tihti kuulas. Nii et kui keegi Anetti Adele’iga võrdleb, on see talle suur kompliment.

Vanavanemate traditsioon ja mäng maitsetega

Kodumaal tagasi, jäi ta siinsetele Eesti Laulu sõpradele kahelt viimatiselt konkursilt meelde hoopis ansambli Wilhelm solistina. «Kui ma poleks Wilhelmiga seda kõike varem läbi teinud, ega tõenäoliselt julgenuks siis ka üksi sellele karussellile astuda,» mainib laulja. Igaks juhuks ei iitsatanud ta bändikaaslastelegi, et koos Joonas Mattias Sarapuuga kirjutatud laulu «Strong» viimasel minutil ja kogu julgust kokku võttes tänavusele Eesti Laulule saatis. Ega Anett ühe ööga ja elu esimeselt ise üles võetud laulusalvestusest midagi lootnudki: «Olen väga rahul, et peaaegu kogemata sellega poolfinaali jõudsin.»

Täiesti teistsugune looming, Nobenaps, Eesti esimene maitsestatud maheviin, tuli Anetti ellu siis, kui ta muusika tegemise kõrvalt ettevõtlust õppima hakkas. Väike mahenapsiäri tundus firma käimalükkamist ja tegevust kirjeldavaks koolitööks just jõukohane. Mitte et Anett ja tema äripartner Indrek Jõe erilised viinalembid oleks, oi ei, vastupidi.

«Maitsestatud maheviin pole kiire purjujoomise jook, vaid ikka mõeldud maitseelamuseks, naudinguks. Pitsist mõnel tähtpäeval pidulauas piisab. Nagu üldse, viin on tarkade inimeste jook,» teab Anett lihtsat tõde. Muusika- ja maitseviinaärist võib leida isegi teatavat sarnasust: mõlemad on seotud (maitse)meelte ja emotsioonidega ning nõuavad avatud meelt ja loomingulist lähenemist.

Ta mäletab hästi oma vanaema jõhvikanapsi, kus pudelisse pandi tõmbama viin, suhkur ja marjad üheskoos. Taolist alkoholi-marjaleotist tegid Eesti kodudes paljud vanavanemad – see sai eeskujuks ka Nobenapsile, mis sama traditsiooni hoiab. Ega see kerge pole, sest tehnoloogiliselt on suuremas koguses säärast vanaemade-stiilis leotisepõhist napsi üpris keeruline teha. Põhiline, mis praegust jooki vanaaegsest eristab, on see, et suhkru asemel kasutatakse mett.

Enne aga, kui esimene ja seni ainus tootmisse jõudnud mustasõstra-piparmündiga maitsestatud maheviin suure inimringi maitsmissõelad läbis, katsetati kõige erinevamaid maitsekooslusi. On proovitud matcha-tee ja mee, samuti valge sõstra ja roosinupu segu. Valgele teele maitseviinas kaaslast veel otsitakse, ka vaarikas ja värske kurk võiks anda mõnusa tulemuse. Suurepäraselt mängiks kokku tšilli ja mesi.

«Kui tšillile midagi muud lisada, teeb see joogi mahedamaks ja toob pipra enese magususe paremini esile,» ütleb Anetti maitsmiskogemus.

Pitsike eriliseks sündmuseks

Mis neist maitsemängudest kunagi pudelisse jõuavad, näitab aeg – igatahes peaks selle aasta lõpuks lettidele jõudma veel üks Nobenapsi maitsesegu. Ka metsamustikaga on katsetatud, kuid see muudaks joogi liiga magusaks. Isegi mustade sõstardega tundus pärast kaht nädalat viinas leotamist, et tulemus pole see päris õige, kolmandal nädalal tuli aga maitsepööre ja marjad andsid joogile soovitud meki. Maitsvat kookose-laimi segu ei saaks Eesti oludes hoopiski teha, sest nende maheviljade saamisega läheks siin raskeks.

Mahe on aga Nobenapsi puhul oluline omadus – selles ei kasutata mingit keemiat, kunstlikke maitseaineid ega aroome. Naps tehakse valmis Viljandis, maheviin tuleb selleks Moe piiritusevabrikust, mustad sõstrad üle riigi tuntud Polli aiandist, ka mesi ja piparmünt on eestimaine mahekraam. Vähemasti praegu tundub Anettile, et rahvale nende liköörikommi moodi lõhnav ja mündise värskusega mustasõstra-piparmündi naps meeldib – hästi läheb see nii Tartus kui ka Tallinnas, kus hõrku jooki pakutakse baarides, restoranides, Eesti kaubale pühendatud turistipoodides. Näiteks Naiivis, Krempelis, Kelleris, Romaanis, Kolmes Sibulas, Nopis, Kuldmokas, NO99 restoranis, Hääs Eesti Asjas, Eesti Esinduses.

Napsi autor ise võttis viimati pitsikese mustasõstra-piparmündi maheviina vabariigi aastapäeval, enne seda koos perega jõululauas. «See ongi jook erilisteks sündmusteks, sobides nii aperitiiviks kui ka magustoidu kõrvale. Eriti  šokolaadikoogiga võiks mustasõstra-mündi maitse hästi klappida,» ütleb ta. Kuid lisab, et sõltuvalt inimesest võib seda jooki eri moodi pruukida. Mõnele meeldib marjanaps pigem jääga, teisele tooniku või gaseeritud vee ja laimiga. Kes armastab magusamaid noote, võib seda segada Ginger Ale’i toonikuga.

Ent seda jooki võib vabalt kasutada ka köögis. Näiteks kookide immutamiseks – Laulasmaa kohvikus Ott ja Matilda läheb mustasõstra-piparmündi naps lausa Napoleoni kooki. Samuti võib see anda põneva tulemuse liha marinaadis.

Kokteil Nobenapsiga

Nobenapsi tegijate lemmik on Mojito-stiilis kokteil, kus rumm on asendatud Nobenapsiga.

300–400 ml kõrge kokteiliklaasi jaoks:

4 cl mustasõstra-piparmündi Nobenapsu

2 tl pruuni suhkrut

8 lehte värsket piparmünti

pool laimi

pikenduseks gaseeritud vett

purustatud jääd

Viiluta laimipoolik, pane suhkru ja mündilehtedega klaasi ning pressi väikese nuiaga puruks. Lisa jää, vala juurde maitsestatud maheviin ja pikenduseks gaseeritud vesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles