Toitumisnõustaja aitab: tubli kaalulangetaja seitse tõhusat harjumust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mõned igapäevased harjumused võivad pealtnäha süütud olla, kuid salamisi ülekilosid tekitada. Aeg on need reetlikud kombed lõpuks ometi tõhusatega asendada!

1. Ole teadlik tarbitavatest kaloritest!

Loomulikult on kehakaalu suurenemisel mitmeid põhjusi, kuid peaasjalikult lisab kaalu suurema hulga kalorite tarbimine kui igapäevaseks elutegevuseks vaja. Paljudel pole aimugi, milline kogus energiat päeva jooksul toidust saadakse.

Tee nii! Tänapäeval on kalorite jälgimiseks eriti mugavaid võimalusi, nagu nutitelefonide rakendused (nt MyFitnessPal ja Lose It!) või internetipõhised kalkulaatorid (nt kodumaine Ampser ja ingliskeelne EatThisMuch.com). Muutused algavad teadlikkusest!

2. Söö väiksemalt taldrikult!

Meie toitumisharjumused on mõjutatud ka toidu väljanägemisest. Kausside ja taldrikute suurus annab alateadvusele mõista, kui palju peaksime sööma.

Tee nii! Mõistlik on hankida väiksemad söögialused, sest hoolimata pisemast portsjonist annab äärest ääreni täidetud taldrik positiivse psühholoogilise efekti.

3. Tee sisseostud nimekirja järgi!

Poodi minnes peame võitlema loendamatute ahvatlustega, millele on isegi kõige tugevama iseloomuga inimesel raske vastu panna.

Tee nii! Ostunimekiri on salarelv lisakilode vastu. Nimekirja koostades saad oma soovidele piiri panna ja toidu valmistamist arukalt planeerida. Üks populaarsemaid ostunimekirjade koostamise rakendusi on Fivefly Shopping List, mis pakub isegi eri kasutajate ostude sünkroniseerimist.

4. Ära söö liiga tihti väljas!

Ainult restoranides ja kohvikutes einestamine võib kujuneda väga kulukaks, kuid kannatajaks ei jää ainult pangaarve. Üldjuhul pole restoranide menüüdes teavet toitude kalorsuse kohta, mistõttu külastajal puudub igasugune ettekujutus tarbitavast energiahulgast ja toidu kvaliteedist. Ligikaudne arvestamine ei pruugi täppi minna, sest ühte rooga on võimalik valmistada väga erinevate toorainete ja lisanditega.

Tee nii! Restoranis toitu oodates ignoreeri lauale toodud leivakorvikest, eelista värskeid köögivilju ja salatit tärkliserohketele lisanditele ning väldi kalorirohkeid jooke, nagu magusad kokteilid ja limonaadid.

5. Unusta kõrvalised tegevused söömise ajal!

Hiljuti USAs tehtud uuring näitas, et kui miski söömise ajal tähelepanu kõrvale juhtis, tarbisid katsealused kuni 50 protsenti rohkem kaloreid. Tänapäeval on selliseid segavaid tegureid palju. Ära veeda süües aega Facebookis, ära loe e-kirju, vaata televiisorit ega säutsu Twitteris.

Tee nii! Lahendus seisneb ainult ühele tegevusele ehk söömisele keskendumises – puutetundliku ekraani asemel on vaja kahvlit ja nuga.

6. Ära joo kalorirohkeid jooke!

Päevas soovitatakse juua vähemalt kaks liitrit vett, kuid ükski toitumisekspert ei pea silmas limonaade, koolajooke või teisi vedelal kujul kaloripomme. Alkohoolsed joogid on lisaks muule kahjulikule ka kaloririkkad, erilist tähelepanu pööra kokteilide energiasisaldusele. Ühes Margaritas võib leiduda olenevalt joogi suurusest üle 700 kalori!

Tee nii! Tavaline vesi on ära tüüdanud? Kodus saad valmistada värskendavat maitsevett, lisades marju ja puuvilju. Pea alkohoolsete jookidega piiri, sest need sisaldavad palju kaloreid ega mõju tervisele hästi.

7. Maga piisavalt!

Unepuudus võib takistada kaalu langetamist või isegi kaalunumbrit suurendada. Vähene magamine häirib söögiisu reguleerivate hormoonide tööd. Magamata öö võib kaasa tuua senisest suurema näljatunde ja soovi tarbida süsivesikute- ja rasvarikkaid toite.

Tee nii! Õpi tunnetama oma keha loomulikku unevajadust ja proovi vähemalt nädal aega ärgata ilma äratuskellata. Nii on võimalik luua korralik ja kvaliteetne unerütm.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles