Anneli Tammik - innovatiivne ehtekunstnik (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: osta.ee

Anneli Tammik on tuntud ja tunnustatud ehtekunstnik. Anneli elab ja töötab vabakutselise kunstnikuna Tallinnas, on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia ehtekunsti eriala ja omandanud Tallinna Ülikoolis magistrikraadi kunstiteaduses. Ta on osalenud enam kui kolmekümnel näitusel, neist viis on olnud isikunäitused. Kunstniku töid on tunnustatud Eesti Metallikunstnike Liidu Ede Kurreli nimelise preemiaga. Anneli käekiri on teistest selgesti eristuv ning tema looming on pilkupüüdev ja meeldejääv. Eesti Disaini lehel on Anneli ehted ühed menukamad.

Ta on muretu ja rõõmsameelne, ütleb vähe, aga tabavalt. Temaga vesteldes tundub üha enam, et ta on igas mõttes vaba hing – läheb sinna, kuhu tee viib ning vaatab jooksvalt, mis saama hakkab. Ta on andekas, kuid endale ta seda ei tunnista. Anneli on arvamusel, et tal on elus lihtsalt vedanud. Osta.ee blogi otsustas tema käest mõned küsimused küsida!

Anneli, Su ehteid kannavad väga auväärsed inimesed nagu näiteks Evelin Ilves, Tarja Halonen, Ivi Eenmaa, Soome Vabariigi esimene leedi Jenni Haukio. Samuti on Sinu valmistatud pross viidud kingituseks Rootsi kuninganna Silviale. Milline on Sinu lugu? Kuidas Sinust ehtekunstnik sai?

Mingit erilist Tuhkatriinu lugu ega «ohoo»- efekti kahjuks ei ole. Mulle tundub, et olen teinud õigeid valikuid ja sageli sattunud õigel ajal õigesse kohta.

Oled innovatiivne kunstnik ja julged katsetada erinevate materjalide ning tehnikaga. Kuidas sa jõudsid 3D-prinditud ehtekollektsioonini?

Mulle meeldib katsetada uusi võimalusi. 3D-printimine tundus põnev ja ma ei ole pidanud pettuma, see tõesti on väga paeluv. Ka enne selle tehnika juurde asumist olen ikka proovinud uusi võimalusi ja nende võimaluste piire. Tööd tehes peab olema eelkõige endal põnev, siis köidab see ka teisi.

Kõrvarõngad "Lumi"
Foto: Osta.ee
Kõrvarõngad "Lumi" Foto: Osta.ee Foto: osta.ee

Milliste materjalidega Sulle enim meeldib töötada?

Valdavalt töötan hõbedaga, kuid alati on huvitav ja vaheldusttoov võtta kätte mõni täitsa uus material.

Kui palju ja milliseid ehteid Sa ise kannad? Kelle loomingut veel meeldib kanda?

Ehete kandmisega on minul vist nagu kingsepal kingadega, olen üsna juhuslik ehtekandja. On mõned üksikud ehted, mis mu riiulil on ja millel on ilmselt oma lugu, miks ma neid kannan. Enamasti kannan midagi oma pooleliolevast kollektsioonist, et testida, kuidas ehe kandmisel töötab.

Muusikutelt küsitakse tihtilugu, et kuidas nad ära elavad, sest see justkui ei tundugi päris töö? Kuidas ehtekunstnikud ära elavad? 

Isegi imestan, aga siiani on õnnestunud. Armastus oma töö vastu ja pühendumine, usk iseendasse ja sellesse, mida ma teen.

Kas ehtekunstniku elu on lust ja lillepidu?

Muidugi on! On paremaid ja halvemaid päevi. Valmis toode on see fassaad, mida ehtekandjad näevad, selle taha jääb raske ja üsna käsimääriv töö, aga ka sellest peab oskama rõõmu tunda.

Kõrvarõngad "Sirel"
Foto: Osta.ee
Kõrvarõngad "Sirel" Foto: Osta.ee Foto: osta.ee

Oled Sa kunagi mõelnud mingil hetkel, et nüüd aitab, enam ma ehteid ei tee?

Ei ole… ausalt.

Su ehted on suuresti inspireeritud aastaaegadest, saabuva kevade puhul näiteks kõrvarõngad "Sirel". Milline aastaaaeg Sulle endale kõige rohkem meeldib?

Need aastaajad on meie elu paratamatu osa. Kõigis neis on ju imelisi hetki ja ilm annab alati võimaluse millegi üle viriseda või millestki rõõmu tunda. Oma viimase aja kollektsioonides olen leidnud palju inspiratsiooni talvest. (Näiteks kõrvarõngad "Lumi") Ma ei saa küll sugugi väita, et see just minu lemmikaastaaeg on, pigem vastupidi. See vasturääkivus mind ilmselt inspireeribki.

Milline kollektsioon seni tehtutest Sulle endale on kõige rohkem südamelähedane?

Kõige südamelähedasem on ikka see, mis parasjagu pooleli on.

Kuidas Sulle juhendamise ja õpetamise töö meeldib? Mida see Sulle annab?

See hoiab meele ärksana, nagu igasugune suhtlemine. Päevast päeva üksi ateljees istudes jookseks mõte arvatavasti varsti kinni.

Anneli, mida sa tööst vabal ajal teed? Kus Sind kohata võib? Mis on Su meelistegevused?

Ega seda tööst vaba aega väga palju ei ole. Ikka leian aega sõpradele, et nendega midagi toredat teha. Meeldib perega reisida, lapse ja koertega linnast väljas uusi kohti avastada. Töö kipub seda kõike ikka segama (naerab).

Mis on see asi või tegevus, mida tahad kindlasti elu jooksul teha või saavutada?

Kõrgeid sihte pole vast mõtet endale seada, vaatame, mis elu toob. Siiani on kõik hästi ja elu on ilus.

Anneli Tammiku ehted on müügil Eesti Disaini lehel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles