Mees ja uhkusega feminist: seitsme kuulsa mehe olulist mõtet

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryan Gosling
Ryan Gosling Foto: Starmax/PA Images / Scanpix

Meheks olemine ja feministlikud tõekspidamised võivad ja peakski käima käsikäes. Need seitse kuulsat meest kannavad uhkusega feministi silti ning nende mõtetest tasub nii mõndagi õppida.

Laulja John Legend: «Kõik mehed peaks olema feministid. Kui mehed hooliksid naiste õigustest, oleks maailm palju parem koht. Meile kõigile tuleb kasuks, kui naistel on võrdne võim ja võimalused, see muudab ühiskonna paremaks.»

Näitleja Joseph Gordon-Lewitt: «Mu ema kasvatas mind feministiks. Sageli näitas ta mulle ja mu vennale, kuidas kultuur kipub naisi portreteerima objektidena. Ma olen feminist, absoluutselt! Tasub pöörata tähelepanu rollidele, mis meile on justkui ette kirjutatud ning teada, et me ei pea neid rolle täitma. Me võime olla, kesiganes me tahame olla.»

Näitleja Ashton Kutcher: «Ma usun, et meil räägitakse seksist liiga vähe, ka haridustasemel. Õpetatakse küll, kuidas jääda rasedaks või kuidas seda vältida, aga seksist kui naise mõnuallikast ei räägita. See ongi loonud olukorra, kus naised justkui ei oma võimu enda seksuaalsuse üle.»

Näitleja Will Smith: «Me oleme lasknud oma tütrel ise oma juukseid lõigata. Kui sul on tütar, siis kuidas sa saad talle õpetada, et tema ise on oma keha omanik? Kui ma õpetan talle, et hoopis mina olen see, kes otsustab, mida ta tohib oma juustega teha, asendab ta mind ükskord pesast lennates järgmise mehega. Tal peab olema tunne ja teadmine, et tema keha on tema oma ning ta on harjunud ise kehaga seotud otsuseid vastu võtma. Me püüame talle seni anda võimalusi otsustamiseks, kuni ta on täiskasvanuks saanud.»

Näitleja Ryan Gosling: «Kui on üldse miski, mis on minus erilist ja seetõttu naisi ligi tõmbab, siis võibolla on asi selles, et ma kuulan neid rohkem kui teised mehed ning hindan seda, kuidas nad mõtlevad ja asjadesse suhtuvad.»

Näitleja Daniel Radcliffe: «Kas mehed ja naised saavad olla sõbrad? Jah, absoluutselt. Kas mees ja naine, kes tunnevad teineteise suhtes seksuaalset tõmmet, saavad olla lihtsalt sõbrad? Noh, ilmselt muutub see mingil hetkel probleemiks ning mingit moodi peate te selle ära lahendama. Aga kui mõni mees ütleb, et naine on ta «sõbratsooni lükanud», siis tegelikult nad mõtlevad selle all, et antud naine ei soovi nendega lihtsalt seksida.»

Laulja Iggy Pop: «Ma ei häbene riietuda «nagu naine», sest minu meelest pole naiseks olemine häbiväärne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles