Nippe, kuidas külmal ajal paremini soojas püsida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kõige külmemad ajad on alles ees ja aeg on kapist kampsunid välja otsida. Alatised külmavaresed on kõige paremini kursis, milliste kavalate nippidega annab sooja kokku hoida. 

Greatist kogus nende soovitused kokku, et soojas püsimise trikid ei jääks kellegi ees saladuseks. Nii on võimalik isegi küttekuludelt kokku hoida.

Joo sooja jooki

Kuuma vedeliku joomine tõstab kehatemperatuuri. On aga üks konks, mida paljud ei tea: sooja hoidmiseks peab end samal ajal ka tihedalt sisse mässima. Kuna soe jook paneb higistama, siis hakkab hoopis külmem, kui higil lastakse vabalt ära aurustuda. Samuti peaks pigem hoiduma alkoholist, mis esimeste sõõmudega tekitab küll keres sooja tunde, kuid tegelikult alandab kehatemperatuuri.

Küpseta midagi

Praeahi võib olla väärt soojaallikas, kui kütmisvõimalused on piiratud. Lisaks sunnib toiduvalmistamine liikuma, mis kuuma ahju kõrval ajab kere mõnusalt soojaks. 

Süüta küünlad

Kui oled sunnitud istuma ühe koha peal (näiteks töölaua taga), pane enda lähedusse mõned küünlad, et käed ei hakkaks liialt külmetama. Osavamad võivad proovida artikli all oleva video järgi õpetust, kuidas teeküünalde ja savist lillepotiga tuba soojendada. Loomulikult tuleb selle kokku panemisel olla väga ettevaatlik ja tuld ei tohi jätta järelvalveta.

Hoia lähedaste ligi

Kallima kaisus on niisamagi mõnus olla, aga lisaks sellele aitab tema kehasoojus sul külma ära hoida. Kõige tõhusam on nahk-naha kontakt, nii et mida vähem kangakihte teie vahel on, seda parem.

Võta appi soojaveepudel

Elektrienergial töötava soojateki kasutamine võib kujuneda väga kulukaks. Sellest märksa odavam on kuumaveepudel, mida müüakse apteekides. Peale selle on veel võimalusi, kuidas talvel voodi enne ööd üles soojendada. Kuumuta mikrolaineahjus pakk kuivatatud herneid või riisi, pista padjapüüri sisse ja hoia seda mõnda aega teki all.

Kata põrandad

Külmal ja lagedal põrandal kõndimine on talvekülmas eriti ebameeldiv. Isegi villaste sokkidega pole   eriti tore astuda hommikul jääkülmale vannitoapõrandale. Põrandate katmine vaipadega ei ole ainult psühholoogiline nipp, vaid aitab ka päriselt toas rohkem sooja hoida. 

Liiguta end

Füüsiline aktiivsus kiirendab südametööd, ajab vere käima ja tõstab kehatemperatuuri. Ka trennivabadel päevadel ei tohiks kogu aeg ainult ühe koha peal istuda. Kõnni ringi, hüppa või hakka näiteks koristama. Kinnises ruumis ringi liikumine teeb kiiresti keha soojaks.

Kata magamisase kinni

Siniverelised magasid baldahhiinvoodites, sest voodi kohal laiuv kangas aitab kehasoojust kinni hoida. Sama põhimõtet järgides võib kangaga katta igasuguse voodiaseme, kui leida sellele kõrgel hea kinnitus. 

Lase päevavalgus tuppa

Kasuta loomulikku päikesevalgust ära niipalju kui võimalik. Tõmba kardinad eest kohe, kui päike tõuseb ja tõmba ette nii, kui see hakkab loojuma. Mida paksemad kardinad on, seda paremini hoiavad need soojust toas kinni. 

Ära karda niiskust

Niiske õhk tundub soojem kui kuiv õhk. Kui sul ei ole õhuniisutajat, jäta näiteks duši alla minnes vannitoa uks lahti ja kuivata riideid kuivatusrestil, et õhk ei läheks toas liiga kuivaks. Iga pisiasi loeb.

Pane müts pähe

See, et kehasoojus kaob kõige kiiremini pea kaudu, on tegelikult müüt, kuid see ei tähenda, et mütsist pole kasu. Kui pea külmetab, langeb kehatemperatuur siiski kiiremini kui tavaliselt. Seda teades pole sugugi imelik, kui tahad õhukest mütsi kanda ka toas, kui ilmad on läinud eriti külmaks ja kütmisest üksi ei piisa.

Väldi tuuletõmmet

Külmade ilmade saabudes tasub üle vaadata aknad ja uksed, mida sagedasti ei kasutata, ja vahed võimalusel kinni katta. Kõige rohkem kaotavad soojust vanad majad. 

Foolium radika taha

Kui radiaatorid asuvad välisseina küljes, läheb osa soojusest tõenäoliselt kaotsi. Ära küta õueõhku ja kata radiaatoritagune sein tugeva fooliumiga, et soojust toas hoida.

Mõtle sooje mõtteid

Inimaju on võimas. Uuringud on näidanud, et kui inimene mõtleb soojusele, siis tõuseb ka tema kehatemperatuur. Pane silmad kinni ja kujuta ette, et lebad kuumal rannaliival sooja suvepäikese käes. Kas hakkas parem?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles