Kaalulangetajale: kuidas pärast kaloripommi söömist tagasi joonele saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pingsalt kaloreid lugedes tuleb ikka ette, et üks hetk saab tahtejõud otsa. Ja kui kord kuradile näpp anda, siis võib juhtuda, et kõhtu jõuab midagi sellist, mis ületab ühe päeva kalorinormi kahekordselt. 

Paljud kaalulangetajad, kes on hommikuti väga motiveeritud oma elu tervislikumaks muutma, eksivad iseendale püstitatud reeglite vastu õhtul, kui päevast tingitud stress ja väsimus tekitavad tahtmise alla anda. Mõnikord tekib tahtmine patustada ka seepärast, et pidev pingutamine pole vilja kandnud ja kui tulemusi ei näe, ei tundu enda piiramisel väga mõtet. Mis iganes põhjusel sa oled otsustanud rajalt kõrvale astuda, ära muretse. Pikemas plaanis ei tähenda see veel midagi halba ja enda süüdistamisel pole mingit mõtet, kirjutab Hello Helthy. 

Naudi seda sööki. Jah, sul on see õigus. Valik on juba tehtud ja nüüd on aeg edasi minna. Mõni pitsaviil ei saa rikkuda su su plaani oma elustiili tervislikumaks muuta, kuid arvesta, et mida rohkem sa käega lööd, seda kaugemale su eesmärgid jäävad. Aga sel hetkel, kui burger on juba sinu käes, ära tunne end halvasti ja naudi iga suutäit. Võta seda kui õppetundi, kuidas pärast patupäeva võimalikult kiiresti jälle rajale tagasi saada.

Mõtle välja plaan, kuidas patustamine heastada. Kui sa juba tead, et kipud tavaliselt nädalavahetuseti liialdama, siis mõtle enne nädala lõppu välja, mis on see üks asi, mida saaksid teha, et end paremini tunda. Mõtle sellele siis, kui sul on kõht täis ja tuju hea. Kas sind aitaks näiteks aedviljade söömine, napsitamise vahel vee joomine või kümme kätekõverdust? Ole realistlik ja mõtle välja mingi tegevus, kuidas liialdamine ruttu heastada. Nii tunned, et ei ole täielikult alla andnud ja kui tekib kiusatus käega lüüa, saad oma «karistust» endale meelde tuletada. Igasugune tervislik valik on märk, et sa liigud siiski oma plaani mööda edasi.

Mõtle järele, millega sa oled hästi hakkama saanud ja mida sa oled siiani õppinud. Enamasti keskendutakse tulemustele: kaalule, suurusele, mõõtudele. Samas on 40 aasta jooksul tehtud motivatsiooniuuringud näidanud, et kõige edukamalt langetatakse kaalu siis, kui põhitähelepanu on  protsessil mitte tulemusel. Kui tunned, et jaks saab otsa, siis meenuta, mida oled siiani oma kogemustest õppinud. Mis on läinud lihtsamaks? Ehk oled juba hakkama saanud millegagi, mis aitab sind elu lõpuni?

Tuleta endale meelde, et ükski kaalulangetusteekond pole lineaarne. Platoosid tuleb alati ette. Alati. Ka sinul. Võid kindel olla, et ka sina märkad üks hetk, et kaal enam ei lange ja ükski pingutus justkui ei mõjuks. Edukad on aga need inimesed, kes ei anna selle peale alla ja jätkavad nii nagu vaja. 

Räägi kellegagi. Suur kehakaal on enamasti sügavamate probleemide tagajärg. Paljud inimesed, kes pöörduvad toitumisnõustaja poole, tahavad lihtsalt, et neid ära kuulataks. Kuulamiseks pole vaja eriteadmisi. Kui sul pole lähedast usaldusväärset inimest, siis leia enda jaoks sobiv internetifoorum ja anna inimestele teada, mida sa mõtled. Mõnikord piisabki vaid enda tühjaks rääkimisest/kirjutamisest, et jõudu juurde saada ja näha oma probleeme hoopis uues valguses. 

Lohutuseks võid mõelda, et keskmiselt võtavad inimesed aastas ühe kilo juurde. Kui sinu kaal on jäänud samaks, siis oled juba keskmisest edukam!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles