Leiti veel üks põhjus, miks tuleks laste suhkrusöömist piirata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

Ajakirjas Obesity avaldati Ameerika Rahvatervise Instituudi juhtimisel läbi viidud uuring, mis näitas selgelt, et kui ülekaaluliste laste menüüs kärpida suhkrute osakaalu, on tulemuseks kiire tervise paranemine. 

Uuringus eemaldati ülekaaluliste laste toidulaualt liigset suhkrut sisaldavad toidud, mis asendati teiste süsivesikuterikaste toitudega. Näiteks anti lastele suhkrurikka jogurti asemel kukkel, vahendab parenting.com.

Juba ainuüksi kümne päevaga alanesid laste kolesteroolitase, vererõhk ja triglütseriidide tase ning paranesid ka teised tervisenäitajad. Seda kõike vaatamata faktile, et lapsed sõid koguseliselt sama palju kaloreid kui ennegi ning nende kehakaal uuringu ajal ei langenud. 

See võib näidata, et südamehaiguste, teise tüübi diabeedi ja paljude teiste ohtlike krooniliste haigusteni viivate ainevahetussündroomide taga pole niivõrd suur kehakaal kui suhkur. 

Ekspertide sõnul näitab see uuring, et lapse tervisenäitajaid on võimalik väga kiiresti parandada ka ilma kehakaalu langetamata, kui vähendada vaid lapse toidus suhkru osakaalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles