Tüdruk, kes teeb teistmoodi riideid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Saretok
Mari-Liis Saretok Foto: Mari Prikenfeld

Kokomo kaubamärgi taga peitub noor ja ambitsioonikas disainer Mari-Liis Saretok, kelle loomingus on palju naiselikku pitsi, kuid seda väga lihtsas vormis. Ei midagi üleliigset ja ei mingeid satse. Kokomo tõeline hitt-toodang on «Vitamiini» dressid, mis on inspireeritud Kariibi mere saarte värviküllusest ja vabadusest, kirjutab osta.ee moeblogi.

Mari-Liisi iseloomustada on raske. Ta on õrn, naiselik ja särav. Kuigi tundub, et ta on tehtud portselanist, kumab selle õrna ja pehme olemuse all sihikindlust ja jõudu. Ilus inimene. Andekas inimene.

Kuidas Kokomo alguse sai?

Minu kirg käsitöö ja eelkõige õmblemise vastu on pärit mu emalt, kellel samuti kunagi näpud paigal ei püsinud. Õppisin tehnikakõrgkoolis rõivaste tehnilist disaini ja tehnoloogiat ning aastaid pakkusin õmblemisteenust teistele Eesti moedisaineritele, kuid enda brändi loomise unistus idanes samal ajal kuklas ning lükkus edasi julguse puudumise tõttu. Tol ajal tegin vahepeal küll mõned katsetused, kuid Kokomo esimene kollektsioon valmis 2013 aasta sügisel.

Millest tuleb Kokomo nimi? Mida see tähendab?

Mäletan hästi seda päeva, kui me sõbrannadega sõitsime ühel melanhoolsel suvepäeval ratastega mööda pealinna ning mul kummitas üks laul. Küsisin neilt, et mis lugu see on, teate küll, see: «Aruba, Jamaica, uu I wanna take you to Bermuda, Bahama…» Ahjaa, see on see Kokomo (The Beach Boys)! Nii me sõitsime mööda linna ringi ja laulsime seda kõva häälega. Sellest loost sai justkui meie hümn – kuulasime seda kui kokku saime ning pidudel küsisime seda soovilooks. Kokomo kirjeldab minu jaoks kõike head ja positiivset. See lugu tuletab mulle alati meelde, et ma ei võtaks elu liiga tõsiselt, keskenduksin rohkem heale ja naudiksin igat hetke. Ja see on see emotsioon, mida ma soovin läbi rõivaste enda klientidele pakkuda.

Foto: Kokomo

Millisele naisele on Kokomo suunatud?

Naisele, kellele meeldivad värvid ning kes julgeb ja oskab neid välja kanda. Naisele, kes hindab eelkõige mugavust ning kvaliteetseid materjale. Naisele, kes peab lugu Eesti disainist ning kellele on oluline, et tema seljas olevad rõivad on valmistatud inimväärsetes tingimustes.

Mida pead oluliseks rõivaste disainimisel?

Eelkõige näen ma siluetti, see on kõige alus. Mulle meeldib pastelsed toone, naiivset pitsi ja efektseid mustreid kombineerida androgüünsete lõigetega, mis tekitab vastuolulise, kuid kauni sümbioosi. Samuti on mulle olulised mugavad lõiked, kvaliteetne õmblustöö ja kanga nahasõbralikkus.

Kui palju juhindud oma kollektsioonide valmistamisel maailmamoe suundadest?

Ma pean oluliseks olla kursis maailmamoega, kuid ei juhindu sellest liiga palju. Kokomol on väljakujunenud jooned, lõiked ja värvikombinatsioonid, millest ma lähtun ning need ei sõltu sellest, mida hooajamood parasjagu ette seab.

Millest inspiratsiooni ammutad?

Mind inspireerib mu elu. Mälestused. Inimesed, keda ma imetlen ja armastan. Reisimine, raamatud, filmid, muusika. Lõhn. Ilu. Entusiasm. Laiskus. Loodus. Ühesõnaga kõik – peab vaid olema inspiratsioonile avatud.

Foto: Kokomo

Kas kannad ka ise oma loomingut? Milliseid riideid igapäevaselt kannad? Milline on Su stiil? Iseloomusta!

Ma olen aja jooksul enda peal palju katsetanud ja olnud täielik kameeleon. Naljakas on vaadata endast vanu pilte, kus ma olin peaaegu kiilakas ja stiil oli väga poisilik. Sellele aga eelnes väga-VÄGA värviliste riiete kandmise periood. Aga see kõik peegeldab minu tolle hetke meeleseisundit ning eneseotsimise perioodi. Ma tunnen, et praeguseks hetkeks olen ma maha rahunenud ning mu stiil on muutunud palju tagasihoidlikumaks.

Kokomo tooteid kannan ma tõesti viimasel ajal igapäevaselt, sest Kokomo ongi praegu minu stiil ning ma pean ka näidiseid enda peal katsetama, et leida üles vead, mis kohe võib-olla välja ei tule, et saaksin tooteid täiustada.

Sinu tootepildid on eriti lahedad. Kes tegeleb pildistamisel stilistikaga?

Aitäh! Enamustel seeriatel olen teinud stilistikat ise, kuid selle aasta kevadkollektsiooni pildistamisel võtsin endale appi andeka Johanna Eenmaa. Kuigi ma tean alati väga konkreetselt, mis tulemust ma kätte soovin saada, on hea, kui on keegi, kes vaatab asja kõrvalt värske pilguga, oskab nõu anda ning muudab tulemuse veelgi paremaks.

Foto: Kokomo

Mida arvad Eesti disainist?

Mulle tundub, et Eesti disain on praegu väga heal järjel. Mitmeid uusi rõivabrände on tekkinud – üks lahedam kui teine. Professionaalsest huvist hoian silma peal enamustel Eesti moedisaineritel, kuid eriti imetlen ja hoian pöialt sellistele brändidele nagu Reval Denim Gild, Kät, Stuudio August ja Swärk.

Mida pead elus oluliseks?

Minu jaoks on kõige olulisem kodu, perekond, sõbrad. See on sammas, mis hoiab mind püsti. Kui ühes valdkonnas on midagi kehvasti, siis on raske ka muudes eluvaldkondades edukas olla. Inimestes hindan eelkõige ausust, sõbralikkust ja positiivsust. Imetlen inimesi, kes on enesekindlad aga seejuures tagasihoidlikud, see on parim kombinatsioon. Tunnen ennast praegu õnnelikumana kui kunagi varem, et olen leidnud endale sihi Kokomo brändi arendamise näol ja saan ennast 100-protsendiliselt sellele pühendada.

Milline näeb välja Sinu tavaline päev?

Mul on luksus töötada kodus. Ma pean seda luksuseks, sest ma tunnen end kodus kõige mugavamalt ning see variant sobib mulle kõige paremini. Olen endale väga konkreetselt paika pannud, millal on tööaeg ja millal on koduste toimetustega aeg ning kui ma nendest piirangutest kinni pean, siis olen väga produktiivne. Kuna elan linna piiril, siis sätin proovid ja töökohtumised nii, et kesklinnas ja Kokomo showroom’is peaksin käima ülepäeviti.

Kõige rohkem naudin neid päevi, kui pean keskenduma vaid õmblustööle. Siis sulgun end töötuppa ja tihti panen ka telefoni hääletuks. Õmblemise kõrvale kuulan tavaliselt Vikerraadio saateid või Hallo Kosmost. Vahel on mõnus kuulata ainult muusikat ning kuna mu DJ’st elukaaslasel on oma ülisuurest vinüülikogust paarsada keerlevat ka minu töötuppa arhiveeritud, siis mõnikord avastan end neid ükshaaval läbi kuulamas. Tihti venivad tööpäevad öötundideni, siis pakuvad mulle seltsi lemmikseriaalid või filmid.

Parim kompliment, mis on Su loomingu ja disainitud riiete kohata öeldud? 

Parim kompliment on see, kui ma näen tänaval võhivõõrast inimest, kes kannab Kokomod. Inimene, kellega ma pole kunagi kohtunud, on välja valinud ennast esindama ning isiksuse väljendamiseks minu disainitud toote. See on kõige parem kompliment, mida mulle teha saab!

Mida sooviksid veel oma elus teha, aga pole veel teinud?

Ma ei tee kunagi langevarjuhüpet ega tätoveeringut, see on kindel. Küll aga kavatsen ma joosta vähemalt korra läbi täismaratoni ja kirjutada vähemalt ühe raamatu. Samuti on mul nimekiri paikadest, kuhu ma tahan enda elu jooksul jõuda ning see on päris pikk. Üks nendest on näiteks Curacao saar Kariibimeres, kus asub ka Kokomo. Ning kui ma need asjad ära teen ning kõik need paigad läbi käin ning selle kõige kõrvalt saan veel lapsed, kasvatan nad üles ning lükkan käima eduka rõivabrändi, siis … leian rahu asemel kindlasti midagi muud, mida ma sooviksin veel teha, aga pole teinud – ilmselt langevarjuhüppe või tätoveeringu…

Inetrvjuud lõpetades soovin vaikselt sisimas, et Mari-Liis ühel ilusal päeval jõuaks Curacao saarele, kus asub tema Kokomo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles