11 viisi, kuidas su keha 20ndates muutub

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa arvad, et teismeiga on läbi ja seega nüüd võib vähemalt mõneks ajaks keha osas maha rahuneda – enam ei toimu suuri muutusi, menopauski on aastate kaugusel? Aga oh üllatust, su keha muutub pidevalt, isegi kui sa enam seda nii teravalt ei taju.

Cosmopolitan reastas 11 viisi, kuidas naise keha 20ndates muutub, küsides selleks nõu doktor Maria Sophoclesilt.

1. Su luud muutuvad tugevaks. Nimelt jätkub luude tugevnemine 20ndates eluaastates veelgi, seega on õige aeg pöörata oma toidulaual tähelepanu kaltsiumi- ja D-vitamiinirikastele söökidele. Samuti tasuks lülitada oma päevadesse regulaarne jõutreening, mis samuti stimuleerib luurakkude teket. See kõik aitab koguda «rasva» tulevikuks, mil menopausiga kaasneb kiire luude hõrenemine.

2. Sa võtad kaalus juurde. Ja see on täiesti normaalne, kui see jääb normi piiridesse.

3. Su nahk talletab kõik. Tõenäoliselt ei taba sind enam akne samamoodi, nagu teismeeas, aga see ei tähenda kohe kindlasti automaatselt tervet nahka. Eriti ohtlik on muidugi päikesekahjustus, mille tulemused avalduvad alles aastate pärast, tuues kaasa enneaegse vananemise, nahalõtvuse ja muud hädad, mis ei kaalu kuidagi üles seda ebatervislikku päevitust 20ndates eluaastates.

4. Su päevad muutuvad regulaarse(ma)ks. Lõpuks ometi! Sa oled saavutanud oma fertiilsuspotentsiaali kõrgaja, isegi kui lapsed on viimane asi, millele sa mõtled. Plussina võid aga nautida üsna ettearvatavaid tsükleid.

5. Sul võib olla rohkem aknet kui teismelisena. See võib olla östrogeeni ja progesterooni tõusu kõrvalnähtus, kuid võib olla ka meigikandmise tagajärg, eriti kui sa kipud õhtusele meigieemaldamisele läbi sõrmede vaatama.

6. Su seksiisu tõuseb. Ja ka see on täiesti normaalne. Seksiisu võivad pärssida hormoontabletid.

7. Su metabolism võib aeglustuda. Kuigi 20ndate alguses on su ainevahetus täiesti normaalne, siis järk-järgult hakkab see alanema, mis võib 30ndatesse eluaastatesse jõudes kaasa tuua lihas- ja luumassi vähenemise. Nii et jällegi: tee trenni ja toitu tervislikult, et probleeme ennetada!

8. Su päevavalud muutuvad eriti hulluks. Jah, isegi kui sa arvasid end teadvat, mis on kohutavad päevad, siis tõelist piina võid sa tunda just 20ndates eluaastates. Selle toob kaasa hormooni nimega prostaglandiin, mille tase on just praegu su kehas kõige kõrgem.

9. Su nibud võivad muutuda. See ei juhtu ilmtingimata kõigiga, kuid 20ndates võib nibuväli muutuda laiemaks ja tumedamaks. Ja ka see on täiesti normaalne.

10. Su vulva võtab «kaalust alla». Nimelt muutub 20ndates eluaastates naise rasvajaotus ning sa võid märgata, et su vulva välimus muutub.

11. Sa muutud kurvikamaks. Hoolimata dieedist ja eluviisidest kipuvad naised enne 20. eluaastat olema üsna saledad, kuid vanemaks saades märkad sa, et rasva koguneb sinna, kus teda enne polnud: puusadele, reitele, rindadesse. Ka seda põhjustab metabolism ja hormonaalsed muutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles