Nahale kantav hormoongeel võib pakkuda alternatiivi beebipillidele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esmased uuringud on näidanud, et rasestumisvastase vahendina kasutatav nahale kantav hormoongeel on efektiivne ega põhjusta beebipillide võtmisega kaasnevaid kõrvaltoimeid, nagu paistetus, kaalutõus, suurenenud rasueritus ja akne.
 

Geel kantakse nahale kord päevas ning imendudes takistavad selles sisalduvad hormoonid rasestumist analoogselt beebipillidega, kuid toimeainete annus on seejuures märksa väiksem, kirjutab BBC.

Geeli võib kanda alakõhule, reitele, käsivartele või õlgadele ning see imendub kiirelt. Ekspertide sõnul sobib geel erinevalt beebipillidest ka rinnaga last toitvatele emadele.

Viimane väikesemahuline uuring viidi läbi New Yorgis ning see hõlmas 18 naist 20ndates ja 30ndates eluaastates. Uuringu käigus selgus, et geeli optimaalseks annuseks on 3 milligrammi päevas. Õige annuse pealekandmise teeb lihtsaks see, et pakendit pigistades vabaneb täpselt vajalik kogus.

Uuring kestis 7 kuud ning ükski katsealune ei jäänud selle aja jooksul rasedaks. Hormooniproovid näitasid, et geel surus alla munarakkude tootmise munasarjades.

Uuringut juhtinud dr. Merkatz märkis, et järgmistes arenguetappides testitakse geeli tõenäoliselt palju, palju enamate naiste peal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles