Tervislik jook, mis aitas ühel emal kaotada üle 40 kilogrammi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aasta tagasi kaalus Samantha Reese umbes 110 kilogrammi. Samantha jaoks oli kehakaal alati probleeme valmistanud, eriti masendavaks muutus olukord pärast esimese lapse sündi.

Reese oli esimese raseduse ajal kõigest 15-aastane. Naise sõnul kaalus ta 18. eluaastaks 95 kilogrammi. «Ma vihkasin oma keha ja masenduse tõttu sõin üha rohkem,» rääkis naine RedBookile antud intervjuus.

Masenduse tõttu kujunesid naisel halvad toitumisharjumused. Tema päevane menüü nägi välja umbes selline: hommikusöögiks sõi Reese kaks röstsaia võiga; vahepalaks kaks väikest šokolaadi; lõunaks kaks sooja võileiba ja kartulikrõpse; õhtusöögiks rasvane pitsa. Lisaks ebatervislikule toidule jõi naine iga päev kas limonaadi või teed, millele oli lisatud ohtralt suhkrut.

«Kõige ebatervislikumatel päevadel jõin piima ja suhkruga teed, mille sisse kastsin veel küpsiseid,» rääkis naine. Kui naine astus eelmise aasta aprillis üle pika aja kaalule, teadis ta täpselt, mida ta peab edasi tegema.

«Olin mõnda aega vältinud enda kaalumist, aga riided muutusid üha kitsamaks ja ma tahtsin näha, kui raske ma olin. Kaalumine mõjus mulle šokeerivalt ja ma arvutasin kiirelt välja oma kehamassiindeksi. Ma olin hirmul. Ma teadsin, et kui ma midagi ei muuda, võin surra,» meenutas Reese.

Alguses proovis naine dieeditablette, et suvel kiiresti paarist lisakilost vabaneda. Kuna tablettidest polnud eriti abi, otsustas naine oma toitumist oluliselt muuta ja viskas välja kõik küpsised ning loobus rämpstoidust. Samantha Reese’i sõnul sai kaalulangetus õige hoo sisse alles siis, kui ta loobus suhkru ja piimaga teest ning hakkas selle asemel jooma maitsestamata rohelist teed.

«Ma olin kuulnud, et roheline tee on n-ö superjook, mis mõjub hästi ainevahetusele ja aitab näljatunnet ohjeldada. Alguses ma ei uskunud sellesse. Mõtlesin, et rohelise tee joomine on lihtsalt mingi trend või müüt. Samas ma olin juba meeleheitel ja tahtsin nii väga kaalust alla võtta, et otsustasin seda proovida,» sõnas Reese.

Alguses oli rohelise tee maitse talle võõras ja naine pidi end lausa sundima seda jooma. Peagi jõi ta aga igal hommikul rohelist teed, millele lisas aeg-ajalt veidi sidrunit. Lisaks hommikusele teele hakkas Reese rohelist teed jooma ka tööl olles ja viimase tassitäie jõi õhtul perega telerit vaadates. Mõnel päeval jõi ta lausa üheksa tassi rohelist teed. Esimese kuuga õnnestus naisel kaotada peaaegu 7 kilogrammi.

«Mu toitumine oli ka muutunud ja suhkruga maitsestatud teest loobumine aitas kaasa, aga kindlasti mõjus rohelise tee joomine hästi mu ainevahetusele ja mu söögiisu oli väiksem. See oli imeline,» kiitis kahe lapse ema.

Praegu kaalub Samantha Reese 58 kilogrammi ja naise sõnul pole ta kunagi varem oma kehaga nii rahul olnud kui praegu. «Ma näen parem välja kui kahekümnendates. Mõni inimene eelistab süüa värskeid puu- ja juurvilju, mina joon lihtsalt rohelist teed,» nentis ta.

Kuigi Reese ise usub, et just roheline tee aitas tal kaalust alla võtta, sõnas toitumisekspert Katherine Zeratsky, et ilmselt on asi selles, et Reese tarbis päeva jooksul vähem kilokaloreid kui varem. Kuigi rohelises tees on kofeiini, mis kiirendab ainevahetust, pole selles tees ühtki teist ainet, mis üksinda aitaks kehakaalu langetada.

«Kui inimene tarbib palju vedelikku, siis see aitab kõhtu täita ja söögiisu on tänu sellele väiksem. Kui tarbida piisavalt vedelikke, siis ei aja keha nälga ja janu segamini ning pole ohtu, et sööd liiga palju. Aga kõige olulisem on siiski tasakaalustatud toitumine ja treening,» sõnas Zeratsky.

Toitumisekspert lisas, et kuigi üheksa tassi rohelist teed pole tervisele otseselt kahjulik, ei tasuks ühegi toidu ega joogiga siiski liiale minna.

Samantha Reese kavatseb rohelisele teele truuks jääda ja ütles, et tema jaoks pole tee joomine mingi trend, sellest on saanud osa tema elustiilist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles