Mõjuvaid põhjuseid, miks teha praegu uinak

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uni mõjub kõigile hästi. Oluline on öösel magada vähemalt seitse tundi, aga kui see ei õnnestu, siis võib uinak päeva paremaks muuta. See on isegi siis hea, kui said öösel piisavalt magada!

Päevased uinakud mõjuvad tervisele väga hästi. The Huff Post toob välja seitse põhjust, miks peaksid võimalusel kohe praegu uinaku tegema:

1) See muudab sind kannatlikumaks

Kas oled ärritunud? Michigani ülikooli teadlased selgitasid välja, et selle vastu aitab hästi väike uinak. Katsealustele anti teha raske ülesanne ja need, kes olid enne seda teinud tunniajalise uinaku, olid palju rahulikumad ja tulid ülesandega paremini toime kui need, kes vaatasid enne seda uinaku asemel dokumentaalfilmi.

2) Sa oled erksam

Ükskõik, kas pead tegema tööd või sõitma autoga, siis uinak võimaldab väsimustunnet ära hoida. NASA uuringust selgus, et pärast 40-minutilist uinakut olid piloodid tunduvalt erksamad. Kuid uuringud on kinnitanud ka seda, et isegi ainult kümneminutilised uinakud mõjuvad inimesele hästi.

3) Ainult uinakule mõtlemine võib vähendada vererõhku

Kui päevane uinak mõjub tervisele kahtlemata hästi, siis hästi mõjub ka sellest ainult mõtlemine. Ühes Briti uurimuses selgus, et katses osalejate vererõhk langes juba enne magama jäämist – uinaku planeerimine ja sellest mõtlemine rahustas ning alandas vererõhku.

4) See parandab mälu

Saksamaal läbiviidud uuringust selgus, et tunnine uinak võib tunduvalt parandada seda, kuidas asjad inimesele meelde jäävad.  Uuringu jaoks paluti osalejatel meelde jätta teatuid sõnu ja sõnapaare. Pooled nendest vaatasid pärast seda filmi ja teine pool tegi uinaku. Kui pärast paluti neid sõnu meenutada, siis uinakut teinud inimesed mäletasid neid tunduvalt paremini.

5) See arendab loovust

Kui sa ei ole viimasel ajal olnud väga loominguline, siis tasub ehk minna uinakut tegema. California ülikoolis läbiviidud uuringust selgus, et inimesed, kes nägid uinaku ajal REM-und, suutsid probleeme lahendada palju loomingulisemalt.

6) Regulaarsed uinakud vähendavad südamehaiguste riski

23 000 kreeklase seas viidi läbi uuring, kust selgus, et igapäevaselt uinakuid tegevatel inimestel oli 30 protsenti väiksem tõenäosus surra südamehaigusesse. Selle põhjuseks võib olla asjaolu, et päeval magamine vähendab stressi.

7) Ka kümneminutiline puhkus mõjub hästi

Kas arvad, et sa ei suuda päeval magama jääda või ei ole selleks lihtsalt võimalust? Pole hullu! 2007. aastal läbiviidud uuringust selgus, et ainult kümneks minutiks pikaliheitmine parandas tunduvalt inimeste tuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles