Mida ütleb silmade värv sinu tervise kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et silmad on hinge peegel ja nendelt võib välja lugeda inimese tundeid. Kuid mitmed teadlased väidavad, et nende värv võib öelda väga palju ka inimese tervise kohta.

Kõik silmavärvid on seotud teatud terviseseisunditega, kirjutab Good Housekeeping. Vaata, mida võivad silmad öelda sinu tervise kohta:

Pruunid silmaiirised

Mida tumedamad on sinu silmad, seda suurema UV-kaitsega sa oled sündinud, räägib silmaarst Ivan Schwab. See ei tähenda aga, et võid loobuda päikesekreemist või päikeseprillidest. Pruunide silmadega inimestel on väiksem tõenäosus kui heledate silmadega inimestel haigestuda nahavähki või saada silmadele hallkae. Lisaks näitavad osad uuringud, et nende nahal areneb väiksema tõenäosusega välja vitiliigo ehk laikpigmentsus. Pruunide silmadega inimesed taluvad  valu halvemini ja neil on suurem tõenäosus ärevushäiretele kui heledate silmadega inimestel.

Pähklipruunid silmaiirised

Sinu pähklipruunid silmad võivad tähendada seda, et oled vastuvõtlikum valule ja ärevusele kui heledamate silmadega inimesed.

Rohelised silmaiirised

Heledamate silmadega inimesed taluvad paremini valu ning neil on väiksem tõenäosus ärevushäirete ja depressiooni esinemisele, eriti naistel sünnitusel ja pärast sünnitust. Sul on ka väiksem UV-kaitse kui pruunide silmadega inimestel, mis tähendab, et on suurem risk silma melanoomile.

Sinised silmaiirised

Lisaks samadele tunnustele, mis roheliste silmadega inimestel on, võib sul hiljutise uuringu järgi olla ka suurem soodumus alkoholisõltuvusele. Kuid uuringut läbi viinud teadlased tunnistavad, et see teema vajab veel rohkem uurimist.

Punased silmavalged

Kõikidel inimestel on aeg-ajalt punased silmad, kui veresooned silmades lõhkevad. See on tavaliselt tingitud silmade kuivusest, allergiatest, päikesest või tolmust. Pidevalt punaseid silmi seostatakse depressiooniga, eriti vanemate inimeste seas. Kui su silmad on punased mitu päeva järjest, siis tasub pöörduda arsti poole, sest põhjuseid võib olla mitmeid.

Kollakad silmavalged

Kui sinu silmavalged on kollaka värvusega, siis võib su maksal olla midagi viga. Kollased silmad on kollatõve sümptom, mis on tõsine maksahaigus. Lisaks seostatakse kollaste silmavalgetega alkoholismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles