Miks pöörduvad edukad inimesed terapeudi poole?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Edukus ja hea karjäär ei tähenda seda, et inimene oleks depressiooni, abieluprobleemide, stressi või muude murede suhtes immuunne. Aga lisaks neile levinud probleemidele on veel mõned asjad, mille tõttu pöörduvad edukad inimesed terapeudi poole.

Petturi sündroom

Kuigi seda sündroomi ei pruugi leida mõnest populaarsest psühholoogiakäsiraamatust, võib pidev tunne, et sa pole piisavalt hea, tekitada sama palju probleeme kui mõni diagnoositav haigus, kirjutab Huff Post. Kuigi inimene võib olla pädev ja valdab oma teemat hästi, võib ta samas tunda, et ta on täielik pettur. Selle asemel, et oma saavutuste üle uhke olla, võivad edukad inimesed pidada oma saavutusi heaks õnneks või ajutiseks nähtuseks, mitte millekski, mille nad on raske tööga välja teeninud.

Petturi sündroomi all kannatavad inimesed võivad terapeudi poole pöörduda sootuks teise probleemiga – näiteks võib neid painata ärevus või depressioon. Nad ei taha tavaliselt tunnistada, et ei pea end piisavalt heaks. Tõelised probleemid hakkavad tavaliselt esile kerkima pärast paari teraapiaskäiku.

Mis neid tegelikult kannustab

Edukad inimesed on motiveeritud. Nad töötavad teistest rohkem, peavad kauem vastu ja saavad raskustest kiiremini üle. Kuigi osad inimesed on oma loomult asjalikumad ja suuremad tegutsejad, võib mõningaid inimesi kannustada valu ja haiget saamine. Edu võib ajutiselt varjata inimese südamevalu, kuid tõeline ahastus peidab end pealmise pinna all.

Näiteks laps, kellele on nooruses vanemad öelnud, et «temast ei saa asja», võib terve ülejäänud elu pühendada sellele, et end vanemate silmis tõestada. Või keegi, kes on läbi elanud abielulahutuse, võib leida, et edu on parim kättemaks. Teraapias õpivad inimesed, kuidas oma minevikuhaavadega toime tulla, et nad saaksid veelgi edukamalt edasi tegutseda.

Hirm kõike kaotada

Mida rohkem sul on, seda rohkem on sul ka kaotada. Hirm kõigest ilma jääda võib tekitada olukorra, kus hirm lausa halvab eduka inimese. Ta muretseb, et on vaid ühe vale otsuse kaugusel sellest, et rikub kogu oma elu ära. Sageli ei luba ta endal seetõttu ka hingetõmbepausi teha.

Teraapia aitab edukatel inimestel mõista, mis on nende tegelik väärtus ja et see pole seotud nende enesehinnanguga. See võib aidata aru saada, et isegi, kui sa põrud, on kõik korras. Teraapia õpetab tervislikke viise, kuidas ärevusega toime tulla ja pakub strateegiaid, kuidas kahtlustest üle olla.

Tipus võib muutuda üksikuks

Suur tööalane edu võib tähendada seda, et inimene on tõrjutud oma perekonna ja sõprade poolt. Füüsiline distants võib üksindustunnet veelgi suurendada, sest edukad inimesed peavad töö tõttu sageli reisima või kolivad lausa teistesse riikidesse. Ka tööl kõrgel ametikohal olles võib jääda sinust ebaprofessionaalne mulje, kui sa oma alluvatega väga sõbralikult läbi saad ja seetõttu võib edukal inimesel olla töö juures vähem vestluskaaslasi.

Teraapia käigus tegeletakse teistest võõrandumisega ja aidatakse inimesel oma väärtusi sõnadesse panna, et nende järgi elada. Inimene, kes hindab perekonda ja sõpru, võib mõista, et ta on tööle liiga palju rõhku asetanud.

Edu võib tekitada süütunnet

Edukad inimesed ütlevad tihtipeale terapeudi kabinetti astudes: «Ma vist ei peaks siin olema. Ilmselt on inimesi, kel on palju suuremad probleemid ja kes vajavad rohkem abi kui mina.» Kuigi võib jääda mulje, et edukad inimesed on oma edu välja teeninud, tunnevad paljud neist süütunnet. Nad võivad kahelda, kas on uue auto ära teeninud või arvata, et nemad ei peaks minema välismaale puhkusereisile.

Teraapia käigus on võimalik inimese tõekspidamisi muuta, et inimene ei tunneks end alaväärsena ega vähendaks oma saavutuste olulisust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles