USAs tegutsev Mayo kliinik on tuvastanud, et inimene võib päevas tarbida kuni 400 milligrammi kofeiini, mis tähendab kuni neli tassi kohvi. Kohv on kahtlemata kõige populaarsem viis kofeiini tarbimiseks, kuigi kofeiini võib leiduda ka tees või näiteks šokolaadis. Teadlased on kindlaks teinud, et mõõdukas kohvi joomine võib aidata vältida maksahaigusi, annab kehale ohtralt antioksüdante ja kaitseb aju Parkinsoni tõve eest, kirjutab Huff Post.
Kuigi kofeiin on üldiselt pigem kasulik, ei suuda kõik inimesed suures koguses kofeiini taluda. Järgnevalt on välja toodud kuus põhjust, miks mõned on kofeiini suhtes tundlikud.
1. Sa ei tarbi kofeiini kuigi tihti. Inimesed, kes ei tarbi regulaarselt mõõdukas koguses kofeiini, tunnevad selle negatiivset mõju tugevamini kui need, kes näiteks joovad iga päev kohvi. Regulaarne kohvi joomine tähendab seda, et kehal tekib kofeiini suhtes teatud taluvus ja selle negatiivne mõju ei tule niivõrd esile.
2. Süüdi võivad olla geenid. Aju tundlikkus kofeiini suhtes võib inimestel väga erinev olla, aga kui sina oled kofeiini suhtes tundlik, võib sama probleem olla ka su emal või isal. Kofeiin kinnitub ajus teatud retseptorite külge ja need inimesed, kelle retseptorid võtavad kofeiini rohkem omaks, võivad tunda kofeiini negatiivset mõju tugevamalt.
3. Süüdlane võib peituda ka ravimite seas. Mayo kliinikus on kindlaks tehtud, et teatud antibiootikumid ja astmaravimid võivad suurendada kofeiini negatiivset mõju kehale. Antibiootikumide tõttu võib kofeiin pikemat aega kehasse ringlema jääda; mitmel astmaravimil on juba niigi kofeiinile sarnased kõrvalmõjud, mistõttu võivad need kaks koos tekitada väga ebameeldivaid kõrvaltoimeid.