Toitained, mida naised vajavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna naise keha muutub elu jooksul, siis muutub ka see, milliseid toitaineid naine võiks tarbida, et olla terve ja saada energiat. Healthmeup.com pani kirja kõige olulisemad toitained, mida naised võiksid tarbida.

  • Kaltsium

Kaltsiumi peamine funktsioon on see, et muuta luid tugevamaks. Mida vanemaks naine saab, seda rohkem peaks ta kaltsiumit tarbima, kuna vanemas eas suureneb osteoporoosi risk. Kaltsiumi saab näiteks piimatoodetest, sojapiimast ja kaltsiumiga rikastatud mahladest. Alla 50aastased ja rasedad naised peaksid päevas tarbima 1000  milligrammi kaltsiumi, vanemad naised peaksid suurendama kaltsiumi kogust 1200 milligrammile päevas.

  • Raud

Kui oled pidevalt väsinud, võib asi olla selles, et raua tase organismis on madal. Rauapuuduse tõttu võib tekkida aneemia, mistõttu tunneb inimene pidevalt väsimust. Organism saab rauda näiteks lihast, mereandidest, lehtköögiviljadest (spinat).

  • D-vitamiin

Keha vajab D-vitamiini, et imada kaltsiumi, mis tugevdab luid. Ilma piisava D-vitamiinita võivad luud muutuda õhukeseks ja hapraks, mis võib omakorda põhjustada osteoporoosi. D-vitamiini on mõnes piimatootes, kuid seda leidub ka rasvases kalas (lõhe, tuunikala).

  • Foolhape

Foolhape on eriti oluline toitaine siis, kui naine ootab last, kuna foolhape mõjub lapse arengule hästi. Foolhapet on lehtköögiviljades, puuviljamahlas, pähklites ja ubades.

  • Valgud

Selleks, et luud, lihased ja nahk oleks terve, peab tarbima valke. Valgud muudavad immuunsüsteemi tugevamaks, lagundavad toite ja mõjuvad ainevahetusele hästi. Valke leidub punases lihas, mereandides, linnulihas, munades ja pähklites. Naine võiks iga päev tarbida 46 grammi valke.

  • Kiudained

Kiudaine on vajalik seedimise ja südamehaiguste ennetamise jaoks, kuna kiudained aitavad alandada kolesterooli ja veresuhkrut. Alla 50aastased naised peaksid päevas tarbima vähemalt 25 grammi kiudaineid. Kiudaineid saab näiteks pähklitest, puuviljadest, juurviljadest ja täisteratoodetest.

  • C-vitamiin

C-vitamiin hoiab luid ja nahka tervetena. C-vitamiin on kui antioksüdant, mis aeglustab vabade radikaalide tehtud kahju. Vabad radikaalid kahjustavad kollageeni, mis võib põhjustada naha kuivust ja kortse. Head C-vitamiini allikad on näiteks tsitruselised, brokoli ja punane paprika. Naine võiks tarbida päevas vähemalt 75 milligrammi C-vitamiini.

  • Oomega-3-rasvhapped

Oomega-3-rasvhapped on head rasvad, mis vähendavad südame-veresoonkonnahaiguste riski. Naised peaksid nädalas vähemalt kahel korral sööma rasvast kala (tuunikala, lõhe). Oomega-3-rasvhappeid on ka linaseemnetes ja kreeka pähklites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles